Dostupni linkovi

Košarac: Hrvatske nije obavijestila BiH o namjerama o Trgovskoj gori


Učesnici sastanka u Ministarstvu spoljne trgovine i enonomskih odnosa BiH, Sarajevo
Učesnici sastanka u Ministarstvu spoljne trgovine i enonomskih odnosa BiH, Sarajevo

Hrvatska nikada nije zvanično obavijestila organe i institucije u Bosni i Hercegovini o svojim namjerama da eventualno odustane od izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, izjavio je11. februara ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, Staša Košarac.

"I pored svega, za nas u BiH i dalje su veoma važni dobrosusjedski odnosi sa Hrvatskom, te ćemo tu diplomatski misiju nastaviti", rekao je Košarac na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je upitao šta bi bilo kad bi eventualno BiH odlučila da neko slično odlagalište otpada napravi iznad Dubrovnika.

Košarac je rekao da je ovo veoma važno pitanje za institucije u BiH i njene građane, koji jedinstveno ističu da je ta namjera neprihvatljiva za BiH, što je potvrđeno i na sastanku 11. februara u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

"Sve institucije BiH, uključujući i Predsjedništvo BiH, odlučne su da istraju u borbi protiv izgradnje pomenutog odlagališta na Trgovskoj gori, jer je naša primarna obaveza zaštita zdravlja i života stanovništva BiH i životne sredine u slivu rijeke Une", rekao je Košarac.

Košarac je upozorio na mogućnost negativnih posljedica po te građane ukoliko se zvanični Zagreb ogluši o zahtjeve Bosne i Hercegovine.

Trgovska gora udaljena je manje od tri kilometra od granice s BiH
Trgovska gora udaljena je manje od tri kilometra od granice s BiH

Ministar Košarac je najavio formiranje ekspertsko-pravnog tima koji će, kako je rekao, konačno početi ozbiljno da se bavi rješavanjem problema zvanog Trgovska gora, i koji će o svemu obavještavati Savjet ministara BiH.

"Svi institucionalni kapaciteti BiH biće uključeni u onemogućavanje izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori. O ovom problemu informisaćemo i releventne institucije EU, a ja sam određene stavove već saopštio zvaničnicima EU prilikom nedavne posjete Briselu", dodao je Košarac.

On je najavio i sastanak sa ministricom inostranih poslova u Savjetu ministra BiH Biserom Turković, sve s ciljem efikasnijeg rješavanja ovog spora sa Hrvatskom.

Ministrica ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo pozdravila je inicijativu Košarca da se 11. februara u Sarajevu organizuje ovaj sastanak, na kojem je još jednom potvrđen jedinstveni stav svih institucija BiH da je neprihvatljiva izgradnja odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.

Poslanik u parlamentarnoj grupi "Zeleni klub" Saša Magazinović je sastanak 11. februara kod ministra Košarca ocijenio kao primjer kako se može i mora zajedno raditi u BiH, jer je to u interesu svih njenih građana.

"Današnji sastanak važan je korak u rješavanju aktuelnog problema sa Hrvatskom", rekao je Magazinović i dodao da je hrvatski Sabor neke druge lokacije u odnosu na Trgovsku goru značajnije bodovao kao moguća odlagališta nuklearnog otpada.

On je rekao da je na sastanku pomenuta i određena inicijativa za donošenje konkretnih strategija, ali da to još nije za javnost.

U Sarajevu je 11. februara održan radni sastanak u vezi sa najavom Hrvatske da će graditi odlagalište za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, koji je organizovao Košarac.

Sastanku su prisustvovali i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo, poslanici parlamentarne grupe "Zeleni klub" Saša Magazinović i Jasmin Emrić, zamjenici direktora Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Zoran Tešanović i Emir Dizdarević.

Prisustvovali su i načelnici opština Novi Grad Miroslav Drljača, Krupe na Uni Mladen Kljajić, Kostajnice Drago Bundalo, Bosanske Krupe Armin Halitović, te načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica Darijan Babić.

XS
SM
MD
LG