Dostupni linkovi

Premijer USK pozvao na novi protest protiv nuklearnog otpada


Plakat protiv odlaganja nuklearnog otpada

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić i načelnik Općine Novi Grad Miroslav Drljača na sastanku održanom u ponedjeljak u Bihaću ponovili su da se protive izgradnji odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, te pozvali sve stanovnike iz doline rijeke Une na ponovne proteste u petak, 27. septembra u Novom Gradu.

“Ovo je naš zajednički problem i mislim da bi se Bosna i Hercegovina morala ozbiljno pozabaviti njime, jer je 300.000 stanovnika u slivu rijeke Une ugroženo takvom idejom Republike Hrvatske”, rekao jenačelnik Općine Novi Grad Miroslav Drljača.

Prema njegovim riječima, to ne smije biti jednostrana odluka vlasti u Hrvatskoj, “nego da se moramo i mi nešto pitati”.

“Zato sviju pozivamo na proteste u petak, na kojima neće biti nikakve politike, već samo prezentovanje našeg interesa da svi zajedno odlučujemo o životnom prostoru”, kazao je Drljača.

Naglašena je lokalna i entitetska jedinstvenost u borbi protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori i takva će poruka, kako je rečeno, biti i poslana s protestnog skupa.

“Sve ovo radimo u interesu naše djece, jer se bojimo da naše komšije neće stati samo na odlagalištu nuklearnog otpada, s obzirom na nedostatak električne energije u Republici Hrvatskoj. Bez obzira na ishod sastanka predstavnika Hrvatske i Slovenije 30. septembra, mi moramo učiniti sve da zaštitimo naše životne interese”, kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Na sastanku su još jednom ponovljeni i argumenti za protivljenje gradnji odlagališta nuklearnog otpada, među kojima se posebno ističu proglašenje Parka prirode i prisustvo bunara za vodosnabdijevanje u najužem području oko potencijalne lokacije odlagališta na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

NE nuklearnom otpadu Hrvatske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00

Trgovska gora se nalazi u hrvatskoj općini Dvor i udaljena je manje od tri kilometra od granice s Bosnom i Hercegovinom. Odlaganje otpada, koje već nekoliko godina najavljuje Hrvatska, na tom lokalitetu ostavilo bi velike posljedice po okoliš i živote stanovnika obiližnjih naselja, tvrde nadležni u BiH.

Predstavnici 13 opština sa bosanskohercegovačke strane rijeke Une strahuju da bi eventualno odlagalište radioaktivnog i drugog otpada iz Krškog mogao da ugrozi živote najmanje 300.000 stanovnika koji se snabdijevaju vodom iz te rijeke.

Osim ljudskih života, pitanje je i kako bi radioaktivni otpad uticao na kompletnu floru i faunu Une.

XS
SM
MD
LG