Dostupni linkovi

Naše priče sedmice


Rušenje Zelene fontane u Subotici
Rušenje Zelene fontane u Subotici

Bešker za RSE: Đukanović doživljava SPC kao agenturu druge države

U Crnoj Gori nije posredi pitanje verskih sloboda, već jedno praktično a drugo emotivno pitanje, izjavio je za RSE Inoslav Bešker, dugogodišnji dopisnik hrvatskih medija iz Rima i sveučilišni profesor povodom tenzija oko Zakona o slobodi veroispovesti.

„Praktično pitanje se tiče državnosti i je li Crna Gora rezervna, jedna od rezervnih srpskih zemalja ili je Crna Gora nešto sasvim drugo, nešto sasvim svoje." Bešker je istakao i da se Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori poima među njezinim pristašama i u Srbiji kao srpska državna crkva. „A Milo Đukanović na to takođe gleda kao da je to srpska državna crkva". Cijeli intervju čitajte ovdje.

Inoslav Bešker
Inoslav Bešker

Grenel pozvao Vladu Kosova da ukine takse Srbiji

Ričard Grenel (Richard Grenell), specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trumpa za pregovore Beograda i Prištine, u utorak, 4. februara, pozvao je novu vladu Kosova da ukine takse na uvoz robe iz Srbije.

Grenel, koji je i američki ambasador u Nemačkoj, rekao je da očekuje da "takse budu ukinute odmah". Dan kasnije je uslijedio odgovor premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin Kurti) koji je najavio da će taksu od 100 odsto uvedenu Srbiji zameniti potpunim političkim, ekonomskim i trgovinskim reciprocitetom, a da Bosna i Hercegovina iz istorijskih i aktuelnih razloga, nikada neće biti u istoj rečenici sa Srbijom.

Naime, prethodna Vlada Kosova, na čelu sa Ramušom Haradinajem, uvela je krajem novembra 2018. godine takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, zbog čega dijalog između Beograda i Prištine od tada nije napredovao.

Albin Kurti se rukuje sa Richardom Grenellom
Albin Kurti se rukuje sa Richardom Grenellom

Radikali napali aktiviste na promociji Šešeljeve knjige o Srebrenici

Članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke (SRS) fizički su napali aktiviste nevladinih organizacija pre početka promocije knjige lidera radikala i haškog osuđenika Vojislava Šešelja u zgradi opštine Stari grad u Beogradu.

Uoči promocije, simpatizeri radikala su grubo gurali nevladine aktiviste, a osnivačicu Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić i još dve aktivistkinje oborili su na pod. Izveštaj sa promocije knjige pod naslovom "U Srebrenici nije bilo genocida" pronađite ovde.

Subotica: U toku rušenje jednog od simbola grada - Zelene fontane

U Subotici, gradu na krajnjem severu Srbije, u toku je rušenje jednog od simbola grada - Zelene fontane, koja je izgrađena 1971. godine. Na njenom mestu će, prema najavama gradskih vlasti, biti izgrađena nova fontana od granita.

Zelena fontana je 2011. godine zbog neadekvatnog održavanja uništena. Direkcija za izgradnju grada je zbog lošeg stanja cevi zabeležila ogroman gubitak vode koja se slivala ispod obližnje Gradske kuće i u podrume okolnih zgrada, zbog čega je prekrivena zaštitnim daskama i stavljena van funkcije. Intormacije o tome ko je dobio posao izgradnje nove fontane, šta kaže vlast, a šta građani pronađite na ovom linku.

Rušenje Zelene fontane u Subotici
Rušenje Zelene fontane u Subotici

Najavljene povišice u BiH samo za državne uposlenike

Plate na nivou Bosne i Hercegovine bi mogle biti veće za 4,5 posto, ako se na dnevnom ređu Vijeća ministara BiH nađe Odluka koju je u proceduru uputilo Ministarstvo finansija. Iako se u ovom rangu nalaze zaposleni čina su primanja između 350 i 600 eura, najviše će zapravo profitirati oni koji imaju i najveće plate, ministri i zastupnici. Tako bi oni koji imaju 350 eura platu dobili 15 eura povećanja, a oni koji imaju 3500 eura primanja dobili bi 150 eura. Šta kažu građani?

Parlament BiH
Parlament BiH

Novac nije sve na svetu

Trudnice u Zemunu mogu pojesti krompirušu za dinar (120. deo evra). U ponudi pekare "Ekilirp" ova pita se pojavila pre pet godina kada su Višeslava i Milomir Mijailović, nakon gotovo dve decenije, dobili dete.

XS
SM
MD
LG