Dostupni linkovi

Razgovori između Barselone i Madrida do kraja mjeseca


Španski premijer Pedro Sančez
Španski premijer Pedro Sančez

Vlade Španije i Katalonije počeće tokom ovog mjeseca zvanične razgovore radi rješavanja jedne od najtežih političkih kriza, rekao je danas španski premijer Pedro Sančez.

Sančez je izjavu dao neposredno nakon susreta sa predsjednikom Katalonije Kimom Torom.

AP navodi da tokom razgovora nije postignut značajniji napredak jer su se obje strane pridržavale svog stava po pitanju nezavisnosti Katalonije.

Međutim, dvije strane su se saglasile sa početkom zvaničnih razgovora između administracija do kraja ovog mjeseca.

"Ono što sam predložio je da je neophodno da krenemo iz početka. Da obnovimo dijalog sa tačke na kojima se naša mišljenja dijele. Došao sam radi razgovora i cijenim ton i volju koju je izrazio predsjednik Tora. To je bio razgovor pun poštovanja između dva predsjednika", istakao je Sančez.

Tora je pred početak sastanka sa Sančezom u sjedištu katalonske administracije u centru Barselone naglasio da će insistirati da Sančez dozvoli održavanje referencuma o samostalnosti regiona.

Sančezova administracija je u više navrata navela da ne dolazi u obzir održavanje referenduma jer to nije u skladu sa Ustavom Španije.

Španski premijer je pokušao da tok razgovora usmjeri na socijalna pitanja, finansiranje regiona i uticaj nedavnih oluja na istok Španije.

Rezutlati posljednjih anketa pokazuju da je oko 7,5 miliona stanovnika Katalonije skoro ravnomjerno podijeljeno po pitanju nezavisnosti.

XS
SM
MD
LG