Dostupni linkovi

Španski sud: Predsednik Katalonije ne može da obavlja dužnost


Predsednik Katalonije Kim Tora
Predsednik Katalonije Kim Tora

Sud u Španiji danas je doneo odluku da predsednik Katalonije Kim Tora ne može da obavlja tu dužnost jer nije uklonio simbole separatista iz zgrada administracije tokom predizborne kampanje.

Odluka Suda stupiće na snagu ukoliko je potvrdi Vrhovni sud Španije, što bi moglo trajati nekoliko meseci i značiće održavanje prevremenih izbora u Kataloniji.

Tora je izjavio da će se žaliti na presudu.

Španska izborna administracija naredila je u martu Tori da ukloni separatističke simbole u znak poštovanja institucionalne neutralnosti pred održavanje parlamentarnih izbora u aprilu.

Administraciji je posebno smetao transparent ispored regionalnih vlasti Katalonije na kojem je pisalo "Sloboda za sve političke zatvorenike i izgnanike" neposredno pored žute trake, što je ukazivalo na podršku osuđenim katalonskim liderima kojima su u oktobru izrečene zatvorske kazne zbog neuspjelog pokušaja proglašenja nezavisnosti 2017. godine.

Odluka Suda izazvala je niz protesta u Barseloni i drugim gradovima u Kataloniji.

Katalonske vlasti ignorisale su dva roka za uklanjanje transparenta, ali su to učinile pre planirane intervencije policije.

XS
SM
MD
LG