Dostupni linkovi

EP ukinuo poslanički mandat bivšem katalonskom lideru Junquerasu


Oriol Junqueras
Oriol Junqueras

Evropski parlament (EP) je 10. januara saopštio da osuđeni lider pokreta za samostalnost Katalonije Oriol Junqueras (Žunkeras) više nije poslanik i da nema imunitet.

Predsjednik EP David Sassoli (Sasoli) rekao je da je Junqueras izabran na izborima u maju, ali da je njegov mandat okončan 3. januara nakon što je odluku španske izborne komisije 9. januara podržao Vrhovni sud Španije.

Junqueras je pisao Sassoliju i od njega je tražio da potvrdi njegov status poslanika i time da izvrši pritisak na Španiju da ga oslobodi iz zatvora kako bi preuzeo mandat.

U pismu se od EP traži da ne proglašava Junquerasovo mjesto upražnjenim samo zbog toga što je počeo da služi zatvorsku kaznu od 13 godina izrečenu zbog njegove uloge u poništenom referendumu 2017. godine o nezavisnosti Katalonije.

On je pismo poslao nakon što je Evropski sud pravde prošlog mjeseca donio odluku da Junqueras, uz bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta (Karles Pućdemon), treba da ima imunitet od krivičnog gonjenja na osnovu poslaničkog mandata u EP.

Vrhovni sud Španije zatražio je 10. januara od EP da ukine imunitet Puigdemontu i Toniju Cominu.

Comin i Puigdemont su dobili akreditive za EP i planiraju da prisustvuju plenarnoj sjednici naredne sedmice u Strazburu uprkos zahtjevu za izručenje Španije.

XS
SM
MD
LG