Dostupni linkovi

Nova vlada Španije položila zakletvu


Španski premijer Pedro Sančez
Španski premijer Pedro Sančez

Ministri u novoj španskoj administraciji položili su 13. januara zakletvu tokom ceremonije koju je predvodio kralj Felipe VI.

U novoj administraciji je pet ministara iz stranke Podemos.

Lider ove partije Pablo Iglesijas (Iglesias) je jedan od četiri zamjenika premijera Pedra Sančeza (Sanchez).

Premijer je među ciljevima nove, proširene administracije naveo sprovođenje socijalnih reformi, čvrst privredni rast i dijalog sa članovima pokreta za otcjepljenje regiona Katalonije.

Španci su u 2019. dva puta glasali na vanrednim parlamentarnim izborima. Socijalisti su i u aprilu i u novembru 2019. osvojili najviše glasova, ali ne i apsolutnu većinu mandata.

Poslije izbora održanih 10. novembra 2019, Sančes je postigao koalicioni sporazum s koalicijom Ujedinjeni možemo s kojom socijalisti zajedno imaju 155 od 350 mjesta u parlamentu, a za apsolutnu većinu nedostaje im 21 poslanik.

Sančes je 3. januara postigao dogovore sa više malih stranaka koje su obećale da će u drugom krugu glasanja biti uzdržane i tako omogućiti da Sančes bude reizabran za premijera.

Lider PSOE je postao premijer u junu 2018. pošto je parlament izglasao nepovjerenje konzervativnoj vladi Marijana Rahoja (Mariano Rajoy), a na čelu tehničke vlade bio je nešto manje od godinu dana.

Nova Sančesova vlada bit će prva koaliciona u Španiji od obnove demokratije 1978. godine, tri godine poslije smrti dugogodišnjeg fašističkog diktatora Franciska Franka (Francisco Franco​).

XS
SM
MD
LG