Dostupni linkovi

Naše priče sedmice


Džejma Pašić drži, čija su dva sina ubijena u genocidu u Srebrenici, drži u rukama pismo i fotografije njene djece.
Džejma Pašić drži, čija su dva sina ubijena u genocidu u Srebrenici, drži u rukama pismo i fotografije njene djece.

Čuvanje sjećanja na ubijene Srebreničane

Tri mjeseca porodice ubijenih Srebreničana u Memorijalni centar Potočari donose lične predmete koji su ostali od njihovih najbližih. Do sada je prikupljeno više od 300 predmeta koji će biti dio muzejske postavke.

Članovi porodica doniraju pisma, odjeću, satove i uspomene koje su sačuvali. Osim donacija porodica, dio kolekcije su i predmeti pronađeni na dionicama puta kojima su u ljeto 1995. prolazili muškarci i dječaci kako bi stigli do slobodne teritorije.

Satovi, fotografije, dokumenti, odjeća - neki su od predmeta koje su Srebreničani donirali.

Sadmir Nukić drži u rukama sat koji je jedina uspomena na djeda koji je ubijen tokom genocida u Srebrenici
Sadmir Nukić drži u rukama sat koji je jedina uspomena na djeda koji je ubijen tokom genocida u Srebrenici

Četnička poruka učenika u Srebrenici

Još jedna priča stiže iz Srebrenice. Naime, prije nekoliko dana je na Instagramu objavljena fotografija devetorice dječaka uzrasta od sedmog do devetog razreda Prve osnovne škole u Srebrenici na kojoj su sa šubarama i uz podignuta tri prsta. Slika je nastala nakon završene priredbe u školi povodom školske krsne slave Sveti Sava, u ponedjeljak, 27. januara, a ispod nje piše: "Braća četnici".

Kakva je bila reakcija direktora škole, porodica djece bošnjačke nacionalnosti čitajte ovdje.

Od vjerskog zakona do pitanja Srba u Crnoj Gori​

Nakon što je usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti za posljedicu imalo i otvaranje pitanja položaja Srba u Crnoj Gori, predstavnici državnih vlasti u Republici Srbiji su iskazali visoku zainteresovanost za predstojeći popis stanovništva u toj državi, kao i za zastupljenost Srba u crnogorskoj administraciji.

Dok u srpskoj opoziciji u Crnoj Gori tvrde da su Srbi diskriminisani, crnogorska vlast se poziva na podatke koji govore da diskriminacije po nacionalnoj osnovi nema. Koliko ima Srba u administraciji?

Državljanka Srbije iz kampa u Siriji: Želimo da se vratimo kući

Tridesetogodišnja državljanka Srbije u telefonskom razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) govorila je o teškim uvjetima i situaciji u kampu Al-Hol, na sjeveroistoku Sirije.

Riječ je o najmnogoljudnijem kampu u Siriji, dijelu zemlje koji kontrolira kurdska administracija, i trenutno u njemu boravi više od 60.000 ljudi, od čega je značajan broj osoba koje su nekad boravile na teritoriji militantne grupe tzv. Islamske države.

„Ja sam iz Srbije, ali hteli bi da se ovo u svim državama sazna. Mi smo u kampu Al-Hol, blizu Hasake. Danas se ovde nešto strašno dešava“, ispričala je, objasnivši da su uvjeti u kampu dodatno otežani posljednjih dana. Cijeli razgovor možete čitati ovdje.

Dijete srbijanske državljanke u kampu Al-Hol, sjever Sirije
Dijete srbijanske državljanke u kampu Al-Hol, sjever Sirije

Albanska misija tokom Drugog svjetskog rata: Spašavanje Jevreja

Za vrijeme okupacije nacističkih njemačkih snaga tokom Drugog svetskog rata Albanija je bila jedna od rijetkih zemalja gdje je populacija Jevreja povećana sa nekoliko stotina na 2.000. Vijekovima stara i ukorijenjena tradicija Albanaca, koja se zove 'besa', 'zakletva i obećanje', sačuvala je Jevreje. Uoči obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, strašnog genocida u kojem je ubijeno oko šest milijuna Jevreja, Radio Slobodna Evropa donosi priču o Jevrejima u Albaniji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG