Dostupni linkovi

Nastavljeno suđenje Jeličiću, protesti podrške Mariji Lukić


Protesti podrške Mariji Lukić u Nišu
Protesti podrške Mariji Lukić u Nišu

Suđenje bivšem predsedniku opštine Brus i funkcioneru vladajuće Srpske napredne stranke Milutinu Jeličiću zvanom Jutka za nedozvoljene polne radnje nastavljeno je pred Osnovnim sudom u Kruševcu svedočenjem svedokinje optužbe Snežane Bojić.

Ona je izjavila da joj je Jeličić jednom prilikom pokušao da je poljubi i da joj je stavio ruku pod suknju.

U trenutku kada je počela da opisuje tu situaciju, punomoćnik Jeličića, advokat Zoran Golubović, zatražio je izuzeće postupajućeg sudije, uz obrazloženje da sudija punomoćniku oštećene advokatu Borivoju Boroviću već dve godine omogućava da "politizuje postupak" kao i da sudija krši Zakon o krivičnom postupku.

Nakon što je predsednik suda odbacio taj zahtev, advokati optuženog su zatražili izuzeće predsednika suda, što međutim, nije bilo prepreka da se nastavi ispitivanje svedoka.

Snežana Bojić je tokom svedočenja ispričala i da joj je Jeličić slao neprimerene poruke.

Optuženom Milutinu Jeličiću se sudi za nedozvoljene polne radnje i seksualno uznemiravanje tadašnje saradnice Marije Lukić, a Snežana Bojić je, kako je rečeno tokom suđenja, pozvana da svedoči o ponašanju okrivljenog prema ženama.

Suđenju je prisustvovao i predsednik opozicione ekstremno desničarske Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, dok su ispred zgrade suda bile predstavnice organizacije Žene u crnom koje na svakom ročištu podržavaju Mariju Lukić.

Pri ulasku u sud, Šešelj se pogrdnim i uvredljivim rečima obratio predstavnici Žena u crnom Staši Zajović i drugim aktivistkinjama te organizacije, koje su stajale sa transparentima podrške Mariji Lukić.

Protest podrške Mariji Lukić i u Nišu

Tokom suđenja Milutinu Jeličiću u Kruševcu, u Nišu su se u sredu okupile aktivistkinje mreže “Žene protiv nasilja” kako bi pružile podršku Mariji Lukić.

“Danas smo ovde da pružimo podršku Mariji Lukić, jer se ona danas bori ne samo za sebe već za sve nas“, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Silvija Mihajlović. Ona je podsetila na podatak da je u prethodnoj godini u partnerskom nasilju ubijeno 29 žena i pozvala državne organe da ovoj vrsti nasilja stane na put.

Marta Stanojević ističe da uprkos sudskom procesu koji se danas vodi protiv Jeličića, postoji strahovanje da on neće biti adekvatno kažnjen.

“Ovo nije prvi postupak pokrenut protiv njega, ali su ranije optužbe bile odbacivane. Smatram da ovo treba najstrože sankcionisati”, rekla je Marta Stanojević.

Sa Martom se slaže i aktivistkinja Sara Plazinić, koja ističe da “sve dok se u javnosti govori o nasilju nad Marijom Lukić, postoji šansa da ona dobije zadovoljenje pravde”.

Ispred zgrade suda žene su mirno stajale sa transparentima na kojima su bile ispisane poruke: “Otkaz nasilnicima, a ne žrtvama seksualnog uznemiravanja”, “Do nas je, od osude društva zavisi da li će osećanje sramote sa žrtve da pređe na nasilnika”, “Stop seksualnom uznemiravanju”.

XS
SM
MD
LG