Dostupni linkovi

Premijer Crne Gore: 'Amfilohije se stavio na čelo anticrnogorske opozicije'


Amfilohije po izlasku iz kabineta Duška Markovića
Amfilohije po izlasku iz kabineta Duška Markovića

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je danas da se mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije "nažalost stavio na čelo anti-crnogorske opozicije", prenosi Beta.

Amfilohije se dogovarao s delom opozicije o litijama dvaput nedeljno u većini crnogorskih gradova „u znak protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti“ rekao je premijer i ukazao da je "to rezultiralo sinoćnjim protestom i litijom gde samo za Crnogorce nije bilo mesta".

Naime, zaoštravanje odnosa između SPC i crnogorskih vlasti je došlo nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da vjerske zajednice u Crnoj Gori moraju dokazati da je crkvena imovina, izgrađena prije 1918. godine, u njihovom vlasništvu, jer će se u suprotnom smatrati državnom imovinom.

To je izazvalo proteste vjernika i sveštenstva SPC u Crnoj Gori, kroz molebane i protestne šetnje.

Marković koji je i potpredsednik Demokratske partije socijalista (DPS), na proširenoj sednici Opštinskog odbora DPS-a u Pljevljima dodao je i da je "siguran da će građanska i demokratska Crna Gora i ovog puta odbaciti takav folklor i destrukciju".

Litije, prema njegovim riječima, nisu verske, nego političke, i usmerene su „na promenu vlasti i ugrožavanje suvereniteta Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

"Propaganda da će Crna Gora biti srpska, uz vulgarno plakatiranje i farbanje po našim gradovima, neće pokolebati Crnu Goru da Vlada i institucije zaštite Ustav i primenom zakona sačuvaju državne i nacionalne interese", rekao je Marković.

Cetinjani protestovali protiv litija SPC
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

XS
SM
MD
LG