Dostupni linkovi

Vlada C. Gore Amfilohiju: Vlast se neće birati ni rušiti na litijama


Mitropoliti SPC u Crnoj Gori
Mitropoliti SPC u Crnoj Gori

Reagujući na poruku mitropolita crnogorsko primorskog SPC Amfilohija da treba da padne Zakon (o slobodi vjeroispovijesti) ili Vlada koja ga je donijela, iz Vlade Crne Gore je saopšteno - da se Vlada nije birala pa se neće ni rušiti na litijama.

Mitropolit Amfilohije je tokom litije (16.01.) u Tivtu ponovio ranije očekivanje da aktuelni Zakon o slobodi vjeroispovijesti bude povučen

“Ako je Vlada narodna, onda će poslušati glas svog naroda i ukloniti taj bezbožni ii anticrkveni Zakon. Ako insistira na tom zakonu i nameće taj bezakoni zakon, onda ja kao mitropolit crnogorsko-primorski moram da kažem ovdje pred svima vama - Dolje bezakona Vlada!”, poručio je mitropolit Amfilohije pred vjernicima u Tivtu.

Iz Vlade Crne Gore je poručeno da se Vlada bira u Parlamentu voljom predstavnika naroda izabranih na demokratskim izborima, te da ni jedan zakon ne uvodi bezakonje nego red i poredak u nekoj oblasti društvenog života.

“A posebno da se nijedna Vlada nije bilrala niti će biti rušena na litijama, bilo kojim povodom! Ustavom je to zabranjeno, a djelovanje crkve odvojeno od države, pa će i Vlada i svi državni organi odlučno stojati na poziciji odbrane Ustava i zakona, i na njima zasnovanog poretka. Po pravoslavnom učenju - ko se protivi zakonu, protivi se i Božjem poretku”, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore u kome se izražava žaljenje “što i ovom izjavom Mitropolit još jednom pokazuje da se ne drži Ustava, već neodržive pozicije da je crkva iznad Države iako je Crna Gora demokratska i sekularna država”.

Vlada je poručila na kraju saopštenja da ostajje posvećena dijalogu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom u cilju punog razumijevanja Zakona, njegove bolje implementacije i stvaranja uslova za potpisivanje temeljnog ugovora, te se zaključuje da najmanje toliko Vlada Crne Gore očekuje od mitropolita Amfilohija koga smatra za svog legitimnog sagovornika.

Prethodno je iz Vlade Crne Gore ponovljen stav da Zakon o slobodi vjeroispovijesti neće biti povučen. To je rekao ministar odbrane Predrag Bošković gostujući u jutarnjem programu Televizije Crne Gore

Bošković je za molebane i litije, koji se održavaju u crnogorskim gradovima zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti rekao da se koriste za negiranje državnog bića i identiteta Crne Gore.

“Potrebno je naglasiti da je Zakon iskorišćen kao okidač za sprovođenje raznih malicioznih aktivnosti protiv Crne Gore. Veoma je specifično ovoga puta da imamo neskriveno miješanje državnih organa Srbije i pojedinih funkcionera Srbije u unutrašno politička pitanja Crne Gore," rekao je ministar Bošković.

On je istakao da upravo protesti koje organizuje SPC se koriste kao negacija državnog bića Crne Gore, državnog identiteta i Crne Gore kao nezavisne države.

"Dobili smo poruke pojedinaca i institucija da će se Crna Gora kad tad vratiti kao dio Srbije, što opet pokazuje da priroda cjelokupnih protesta nije protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Mora im se poručiti da je Zakon stupio na snagu i da Zakon neće biti povučen”, istakao je ministar Bošković ponavljajući da je Vlade spremna da razgovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o temljnom ugovoru.

XS
SM
MD
LG