Dostupni linkovi

Di Maio podnio ostavku na mjesto lidera Pokreta pet zvjezdica


Luigi di Maio
Luigi di Maio

Luigi Di Maio podnio je ostavku na mjestu predsjednika italijanskog Pokreta pet zvjezdica uz napomenu da će i dalje ostati potpuno posvećen stranci.

Njegova ostavka je najavljena ranije u srijedu 22. januara, no svoju najavu ostavke Di Maio, koji je ujedno ministar vanjskih poslova Italije, je dao u popodnevnim satima na sjednici stranke.

Novi lider stranke trebao bi biti izabran u narednim mjesecima nakon kongresa Pokreta pet zvjezdica.

Iako se ne očekuje da će njegova ostavka srušiti vladu, ona naglašava duboke podjele unutar Pet zvjezdica i donosi dodatnu nesigurnost u ionako uzdrmanim odnosima sa koalicionim partnerom Demokratskom strankom lijevog centra.

Odluka o ostavci Di Maija, za kojeg se očekuje da će ostati na poziciji ministra vanjskih poslova, dolazi par dana prije izbora u regiji Emilia Romagna u kojoj desničarska Liga Mattea Salvinija prijeti da će okončati sedamdeset i pet godina dugu vladavinu Demokratske stranke.

Premijer Italije Giuseppe Conte rekao je ranije da će poštovati svaku odluku koju Di Maio donese. "Siguran sam da on preuzima ovu inicijativu sa punom odgovornošću", rekao je Conte za italijanski radio RTL.

Pokret Pet zvjezdica je na izborima 2018. godine osvojio 33 posto glasova na generalnim izborima, no od tada je njihova popularnost pala. Podaci nedavne ankete, navodi Reuters, pokazuju da postoji 16 posto podrške za ovu anti-establišment stranku.

Nakon što izbori nisu donijeli jasnog pobjednika Pokret pet zvjezdica je formirao koaliciju sa Ligom sjevera, da bi prošlog septembra, nakon što je Matteo Salvini izašao iz koalicije, formirali novu sa Demokratskom strankom.

Di Maio koji je imao samo jednu 31 godinu kada je 2017. godine izabran za lidera Pet zvjezdica, bio je skeptičan oko nove koalicije, no brojni zastupnici stranke protivili su se novim izborima.

Kao vođa najveće stranke u vladi, Di Maio je bio potpredsjednik vlade, ministar industrije i ministar rada tokom vlade koju su držali sa Ligom. Međutim napustio je sve tri pozicije da bi u sklopu nove koalicije zauzeo poziciju ministra vanjskih poslova.

Očekuje se da će Vito Crimi, zastupnik koji vodi Odbro za unutarnju regulativu Pet zvjezdica, od Di Maija preuzeti poziciju kao vršilac dužnosti sve dok novi šef stranke ne bude izabran najvjerovatnije na kongresu zakazanom u martu.

XS
SM
MD
LG