Dostupni linkovi

Italija: Pet zvjezdica i Demokratska stranka dogovorili koaliciju


Luigi di Maio, lider Pokreta pet zvjezdica

Čelnici Demokratske stranke (PD) Italije i populistički Pokret pet zvjezdica kažu da su se dogovorili da formiraju koalicionu vladu, prenosi BBC.

"Smatramo vrijednim isprobati ovo iskustvo", izjavio je predsjednik PD-a Nicola Zingaretti u srijedu, što je bio rok za bilo kakav dogovor.

Dogovoreno je da Giuseppe Conte ostane na mjestu premijera. Planirana zajednička uprava bit će na vlasti do sljedećih zakazanih izbora 2023. godine.

U utorak je lider Pet zvjezdica Luigi di Maio pozdravio ono što je nazvao spremnošću PD-a da prihvati ponovno imenovanje Contea.

Tradicionalno politički protivnici, ove dvije stranke pokušavale su da formiraju novu vladu nakon što je četrnaestomjesečna koalicija sa desničarskom Ligom Sjevera propala.

Conte je podnio ostavku prošle sedmice nakon odluke lidera ultradesničarske Lige Mattea Salvinija da raskine vladajuću koaliciju sa Pokretom pet zvjezdica u nastojanju da osigura prijevremene izbore očekujući da postane novi premijer s obzirom da je njegova stranka u međuvremenu postala najpopularnija dok je u postojećoj vladi manji partner.

Međutim, glavni kamen spoticanja do ponedjeljka bilo je insistiranje Pokreta pet zvjezdica da Conte ostane premijer, čemu se PD protivio.

Predsjednik Italije, Sergio Mattarella pozvao je Contea na sastanak u četvrtak ujutro, 29. augustta. Očekuje se da će mu dati mandat da sastavi novu vladu, piše Reuters.

XS
SM
MD
LG