Dostupni linkovi

Poširenje EU bit će dio 'Konferencije o budućnosti Evrope'


Evropska komesarka nadležna za demokratiju i demografiju, Dubravka Šuica je potvrdila da će se u okviru Konferencije o budućnosti Evrope raspravljati i o proširenju.

“Smatram da je proširenje važna tema iz više razloga. Posebno koliko je važan da taj deo Evrope, odnosno Zapadni Balkan, postane deo Unije. Najviše iz bezbednosnih razloga”, izjavila je Šuica predstavljajući doprinos Evropske komisije u radu Konferencije.

Dubravka Šuica, komesarka iz Hrvatske će u ime Evropske komisije koordinirati Konferencijom o budućnosti Evrope. Ona je potvrdila da će proširenje biti tačka dnevnog reda pod porfolijom “jaka Evropa u svetu”.

Inače “Konferencija o budućnosti Evrope” je političko telo Evropske komisije i Evropskog parlamenta koje ima za cilj izmenu, utvrđivanje ili dopunu postojećih ili novih evropskih sporazuma kako bi se stvorio što funkcionalniji evropski blok.

Konferencija će se održati pod pokroviteljstvom predsednika Parlamenta Davida Sašolija, predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i predsednika Saveta Charlesa Michela.

Radi se o francusko-nemačkoj inicijativi za koju se planira da traje oko dve godine. Zvanično otvaranje Konferencije je zakazano za 9. maj odnosno na Dan Evrope.

U toku dvogodišnjeg rada, razmatraće se teme koje obuhvataju promenu sistema izbora sledećeg predsednika Komisije, te uspostavljanje transnacionalnih lista evropskih poslanika kao i reformisanje odlučivanja na nivou Evropskog saveta gde će se mnoga pitanja, umesto jednoglasnog odlučivanja trebale zameniti i odlukama na osnovu kvalifikovane većine.

XS
SM
MD
LG