Dostupni linkovi

EU komesar Varheji: Integracija Zapadnog Balkana će biti nastavljena


EU komesar za proširenje Oliver Varheji i premijer tehničke Vlade Severne Makedonije Oliver Spasovski u Skoplju, 15. januar 2020.
EU komesar za proširenje Oliver Varheji i premijer tehničke Vlade Severne Makedonije Oliver Spasovski u Skoplju, 15. januar 2020.

Severna Makedonija i Albanija su spremne da počnu pregovore za članstvo u Evropskoj uniji(EU), izjavio je novi evrokomesar za proširenje Oliver Varheji danas u Skoplju.

"Imam dobre vesti, integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju će biti nastavljena. Za novu Evropsku komisiju proširenje nije tabu tema, već prioritet", rekao je Varheji, koji je u glavni grad Severne Makedonije došao u okviru prve posete regionu i prve zvanične posete van EU.

Dodao je da je Severna Makedonija već uradila mnogo i da je isporučila "istorijski" Prespanski dogovor. Varheji je pohvalio zemlju zbog kontinuiranih reformi, ali je naglasio da prioritet treba da bude novi zakon o javnom tužalaštvu.

"Ako se to desi u vreme ovog parlamentarnog sastava, to će biti veoma dobar znak za sve zemlje-članice EU", naglasio je evrokomesar.

Skoplje prihvata ispravljanje greške

Premijer Oliver Spasovski, koji je na čelu takozvane tehničke vlade od 3. januara i ima zadatak da obavi pripreme za vanredne parlamentarne izbore zakazane za 12. april, izjavio je da je država doživela razočarenje kada nije dobila datum za početak pregovora sa EU.

Podvukao je da je Skoplje prihvatio da će strateška greška biti ispravljena i da će Severna Makedonija vrlo brzo dobiti datum.

Oliver Spasovski, prilikom preuzimanja mandata tehničkog premijera, 3. januara 2020.
Oliver Spasovski, prilikom preuzimanja mandata tehničkog premijera, 3. januara 2020.

"Ohrabreni smo najnovijim izjavama evrokomesara Varheija i predsednice Evropske Komisije Ursule fon der Lajen, koja je najavila da će Komisija za nekoliko nedelja izaći sa novom metodologijom o proširenju", rekao je Spasovski.

Evrokomesar Varheji se susreo i sa šefom države Stevom Pendarovskim, predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem i sa liderima najvećih severnomakedonskih partija Zoranom Zaevim i Hristijanom Mickoskim.

I u Albaniji po istom scenariju

Nakon boravka u Skoplju, on sutra putuje u Albaniji, gde će posetiti Drač, koji je krajem novembra bio pogođen snažnim zemljotresom. Predviđeno je da se evrokomesar sastane i sa pretstavnicima albanske vlasti i opozicije.

Poseta Varhejija dolazi u vreme kada EU intenzivno radi na novoj metodologiji za pristupanje Uniji.

Krajem januara Evropska Komisija bi trebalo da objaviti dokument o novoj metodologiji, koja je potrebna da bi se deblokirao proces početka pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Očekuje se da nova metodologija dobije podršku svih zemalja članica, uključujući i Francusku, koja je otvaranje pregovora za članstvo uslovila sa promenom pristupa u procesu pregovora. Na samitu u oktobru prošle godine, Evropski savet je zaključio da će se vratiti pitanju o proširenju pre Samita EU- Zapadni Balkan u maju u Zagrebu.

Pozivi iz Hrvatske

Predsednica EK Ursula fon der Lajen je juče, 14. januara, izjavila da će narednih šest meseci biti ključni za odnose između EU i Zapadnog Balkana. Za vreme predstavljanja hrvatskog predsedništva unijom ona je pozvala EU da održi momentum kada se radi o Zapadnom Balkanu.

"Ukoliko želimo uspešan samit u Zagrebu, moramo sada uraditi naš domaći zadatak. Zato ćemo za nekoliko nedelja pretstaviti našu novu metodologiju o proširenju da bi razgovarali o neophodnoj modernizaciji, a prvenstveno da bi našim prijateljima Severnoj Makedoniji i Albaniji dali perspektivu za početak pristupnih pregovora”, poručila je predsednica Evropske komisije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da će otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom biti jedan od prioriteta Hrvatske.

On je nedavno imao sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je tada kazao da želi uspešan samit u Zagrebu i ponovio je da je promena metodologije u pregovaračkom procesu preduslov za početak pregovora sa zemljama- kandidatima za članstvo u EU.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG