Dostupni linkovi

Von der Leyen: EU mora ispuni obećanje dato Zapadnom Balkanu


Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen upozorila je da Evropska unija mora da ispuni obećanja data zemljama Zapadnog Balkana i omogući nastavak procesa proširenja.

Govoreći na Plenarnoj sednici Evropskog Parlamenta, von der Leyen je podvukla da su, u ovom smislu, naredni meseci “ključni”.

“Sada je posebno važno da zadržimo momentum na Zapadnom Balkanu pre Zagrebačkog samita, ako želimo da ovaj samit bude uspešan. Mi moramo da obavimo naše zadatke, sada!” upozorila je Ursula von der Leyen pred evropskim zastupnicima.

Ona je naglasila da bi se trebalo omogućiti otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, budući da su one “ispunile svoj deo obaveza” te je sada na evropskoj strani da ispuni obećanje.

Predsednica Evropske komisije je najavila ubrzo objavljivanje nove metodologije u procesu pregovora o članstvu koja će, prema njenim rečima “modernizovati pristupni proces”. Takođe je istakla da je od strateške važnosti da Zapadni Balkan bude što je bliže moguće Uniji.

“Ne treba potceniti prisustvo Kine, Rusije i Turske. Sve one namerevaju da približe što je više moguće Zapadni Balkan na svoju stranu”, poručila je von der Leyen.

Na plenarnoj sednici koja je održana u Strazburu, učestvovao je hrvatski premijer Andrej Plenković koji je predstavio prioritete hrvatskog predsedavanja Evropskim većem.

On je pred evropskim zastupnicima naglasio da zvanični Zagreb “ne krije ambiciju da cilja ka otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom”.

“Mi nismo naivni, stepen entuzijazma na Zapadu kada se otvorenih ruku ponudio centralnim i istočnim zemljama, više se nikada neće ponoviti”, priznao je hrvatski premijer Andrej Plenković. On se zalaže za strukturalni proces u narednih deset godina za sve zemlje regiona koje nastoje da se pridruže EU.

Obraćajući se onima, kako je rekao, koji su protiv otvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom I Severnom Makedonijom, Plenković je naglasio da se samo radi o početku jednog veoma kompleksnog procesa.

“Proširenje se neće desiti preko noći. To će se desiti nakon dugačkog procesa i pažljivog nadgledanja od strane Evropske komisije i zajedničke odluke zemalja članica EU”, poručio je Plenković.

EU nije uspela u oktobru da odobri otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, bez obzira na jasnu preporuku Evropske komisije da su obe zemlje ispunile sve neophodne uslove.

Francuska je blokirala ovu odluku uslovljavajući sve buduće procese proširenju sa novim, obnovljenim pristupnom prema pregovorima o članstvu.

Stoga će do kraja januara Evropska komisija izaći sa novom metodologijom o pristupnim pregovorima, koju potom trebaju podržati zemlje članice EU.

Hrvatska je najnovija zemlja članica EU i ovo je njeno prvo predsedavanje. Proširenje je među glavnim prioritetima hrvatskog predsedavanja zato je i najavljeno održavanje samita Evropska unija - Zapadni Balkan u hrvatskoj prestonici između 6. i 7. maja ove godine.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG