Dostupni linkovi

Doktori nauka RTS-u predali zahtev za objektivnim izveštavanjem


Oliver Tošković psiholog i profesor na Filozofskom fakultetu, Slobodan Prvanović naučni savetnik Instituta za fiziku, inicijator zahteva za promenu uređivačke politike RTS-a i Vladica Cvetković dopisni član SANU, profesor Rudarsko Geološkog fakulteta
Oliver Tošković psiholog i profesor na Filozofskom fakultetu, Slobodan Prvanović naučni savetnik Instituta za fiziku, inicijator zahteva za promenu uređivačke politike RTS-a i Vladica Cvetković dopisni član SANU, profesor Rudarsko Geološkog fakulteta

Radio televiziji Srbije (RTS) predat je zahtev koji je potpisalo oko 140 članova akademske zajednice Srbije, a u kome se traži da "obezbedi objektivno izveštavanje o svim aferama koje ozbiljno podrivaju temelje države i imaju potencijal da ugroze neophodan napredak na putu ka civilizovanom svetu".

U pisanom zahtevu koji je, ispred potpisnika, predao inicijator Slobodan Prvanović, naučni saradnik Instituta za fiziku, navodi se da, od javnog servisa očekuju, i zahtevaju, da se "u udarnim terminima i u svim informativnim emisijama na objektivan način razmatraju sve afere - od afera Krušik, Jovanjica, Beograda na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsifikovanih diploma i doktorata i ekološke katastrofe, pa do afera Đilasovih miliona i odnosa Boška Obradovića prema Ljotićevoj ideologiji, ali i sve druge postojeće i buduće afere koje se pre svega vezuju za stranke na vlasti ali i one u opoziciji".

Inicijator zahteva, Slobodan Prvanović, rekao je na konferenciji održanoj ispred zgrade RTS-a da ta kuća ne sprovodi zakon o javnom informisanju i javnom servisu, te da, kako je rekao, obmanjuje i dezavuiše javnost. On je izjavio i da zemlja ne može da bude civilizovana dok se ne suoči sa problemima poput cenzure.

"Ovi zahtevi ne predstavljaju podršku strankama, već štite interese građana. Pozivamo sve stranke da kažu da li podržavaju naše zahteve, a ako prećute smatraćemo da zahteve ne podržavaju. Takođe, pozivamo novinarska udruženja da izjasne, kao i novinare javnog servisa. Znamo da medju njima ima profesionalaca", rekao je Prvanović.

On je naveo da očekuje da, nakon što se akademska zajednica konkretnije angažovala, građani stanu na njihovu stranu.

Docent Filozofskog fakulteta u Beogradu Oliver Tošković rekao je da su medijske slobode u Srbiji loše i podsetio na izveštaj Reportera bez granica, prema kojem je Srbija zabeležila pad od 14 mesta i, pored Crne Gore, najlošije je rangirana na Balkanu.

U zahtevu RTS-u članovi akademske zajednice, između ostalog, navode da su "svesni činjenice da nema potrebe objašnjavati šta znači profesionalno i objektivno novinarstvo, i da nemaju intencije da se bave uređivačkom politikom".

Kako se dodaje, pod objektivnim pristupom u izveštavanju podrazumeva se to da se obezbedi mogućnost ravnopravnog nastupa svih relevantnih strana i aktera, a koji bi mogli nesmetano i bez cenzure da iznesu svoje argumente i mišljenja.

„Pored toga, tražimo izbalansirano prisustvo u programu relevantnih političkih činilaca i aktera u društvu, kako u okviru izveštaja o njihovom radu u informativnim emisijama, tako i u okviru živih programa gde bi u formi otvorene debate iznosili svoje stavove“, traže predstavnici akademske zajednice.

Pripadnici akademske zajednice zatražili su od RTS-a da kao dokaz da zaista želi da se transformiše i da bude "istinski servis svih građana, uvede novu emisiju debatnog karaktera u kojoj bi se razgovaralo o temama koje najviše potresaju javnost".

"Duboko verujemo da ovo što tražimo od vas podrazumeva elementarnu tekovinu društvenog razvoja", kao i da bi "neispunjenjem zahteva da građane Srbije informišete na objektivan način, kako to struka nalaže, pokazali da je vaš cilj nešto drugo - manipulacija javnim mnjenjem", stoji u zahtevu koji je predat u sredu 22. januara.

Zahtev su potpisali su profesori, docenti, naučni savetnici, istraživači saradnici univerziteta iz Beograda, Niša i Novog Sada, kao i beogradskog Univerziteta umetnosti.

XS
SM
MD
LG