Dostupni linkovi

Povučena potjernica za izraelskim državljaninom u Crnoj Gori


Zgrada Višeg suda u Podgorici u vrijeme izricanja presude u slušaju "državni udar", arhivska fotografija
Zgrada Višeg suda u Podgorici u vrijeme izricanja presude u slušaju "državni udar", arhivska fotografija

Viši sud u Podgorici povukao je potjernicu za izraelskim državljaninom Joramom Frigom (53) koga je crnogorsko Specijalno tužilaštvo teretilo da je bio dio logističke mreže koja je trebalo da pruži bezbjedonosne usluge organizatorima pokušaja nasilnog rušenja vlasti u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine.

Kako je za Radio Slobodna Evropa potvrdila portparolka Višeg suda u Podgorici, protiv Jorama Friga je povučena međunarodna potjernica na zahtjev Specijalnog tužilaštva.

Nezvanične informacije govore da je Joram Frig, prije par dana u pratnji advokata stigao u Crnu Goru i da je saslušan u Specijalnom tužilaštvu. I pored napora novinara Radija Slobodna Evropa da iz Specijalnog tužilaštva dobiju osnovne informacije koje se odnose na saslušanje izaelskog državljanina, iz Specijalnog tužilaštva o ovom slučaju do ovog trenutka nije ništa saopšteno.

Joram Frig, pripada grupi od devet bivših pripadnika uglavnom inostranih bezbjednosnih službi, protiv kojih je Specijalno tužilaštvo proširilo stragu u slučaju “pokušaja terorizma” na dan parlamentarnih izbora 2016. godine. U januaru 2019. godine Specijalno tužilaštvo je saopštilo da je identifikovalo osam stranih državljana, “pripadnika kriminalne organizacije koji su nasilno pokušali da uđu u crnogorsku Skupštinu”. Prema saopštenju Specijalnog tužilaštva, osumnjičeni su bili za "stvaranje kriminalne organizacije" i krivično djelo "terorizam u pokušaju izvršeno putem pomaganja".

Ovi strani državljani važe za bliske saradnike bivšeg operativca američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Džozefa Asada koji je takođe osumnjičen za zavjeru u Crnoj Gori, za kojim je takođe bila raspisana međunarodna potjernica, ali koji nikada nije izručen.

Crna Gora: Državni udar, tri godine kasnije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

U prvostepenom postupku, za pokušaj “državnog udara” u Crnoj Gori, osuđeni su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, aktivista te političke organizacije Mihajlo Čađenović i još osam državljana Srbije, među kojima je penzionisani general srpske policije Bratislav Dikić.

XS
SM
MD
LG