Dostupni linkovi

Crna Gora: Žalba na presudu u slučaju 'državni udar'


Predate žalbe na presudu za 'državni udar'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Predate žalbe na presudu za 'državni udar'

Branioci optuženih u slučaju "državni udar" podnijeli su žalbe Apelacionom sudu u kojima traže ukidanje prvostepene presude Višeg suda u Podgorici i novo suđenje.

Advokati Dušan Radosavljević i Miroje Jovanović nakon izlaska iz zgrade suda gdje su predali žalbu, saopštili su okupljenim novinarima da su žalbe ispisali na nekoliko stotina stranica i da su u njima precizno naveli sve bitne povrede krivičnog postupka:

"Vama je vjerovatno poznato da je dovoljna jedna bitna povreda krivičnog postupka da bi se presuda oborila. U ovoj žalbi postoji više od 20 bitnih povreda krivičnog postupka. Ako ima imalo zakona, ako se on bude primjenjivao u drugostepenoj odluci, ova presuda ne može da opstane", kazao je Radosavljević.

Podsjetimo , presudom Višeg suda u Podgorici u maju ove godine svi optuženi za pokušaj terorizma u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine - ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osam državljana Srbije i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević i njihov aktivista Mihajlo Čađenović, proglašeni su krivim.

Svi su nepravosnažno osuđeni na zatvorske kazne od jedne do 15 godina zatvora.

Lideri Demokratskog fronta su tvrdili da je sudski postupak ustvari političko suđenje protivnicima crnogorske vlasti.

Advokat Miroje Jovanović kazao je da je žalbu na prvostepenu presudu napisanu na 380 strana, predao Apelacionom sudu, jer je prvostepeno vijeće "poklonilo vjeru psihičkom bolesniku svjedoku saradniku Saši Sinđeliću, a nije poklonilo vjeru dokumentima Ruske Federacije i forenzičkim dokazima".

"Pitanje je zašto je neko ko se zove sudija imao povjerenje u psihičkog bolesnika, a maliciozno tumačio zvanični dokument Ministarstva vanjskih poslova Rusije u kojem se navodi da Sinđelić iz tranzitne zone nije prelazio granicu Ruske Federacije do septembra 2016. godine. Ja sam u žalbi naveo taj dokument koji sam dobio od nadležnih organa Rusije", rekao je Jovanović.

Podsjetimo, na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, počela su hapšenja uglavnom državljana Srbije koji su bili osumnjičeni da su u Crnoj Gori namjeravali da sprovedu terorističke aktivnosti u cilju rušenja crnogorske vlasti.

Prema verziji Specijalnog tužilaštva, oni su namjeravali da u Podgorici, na kraju izbornog dana "izazovu nemire, sukobe sa policijom, ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i preuzimanje vlasti kako bi time spriječili Crnu Goru da se priključi NATO savezu".

Šta je Sinđelić rekao na sudu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

XS
SM
MD
LG