Dostupni linkovi

Odloženo još jedno ročište na suđenju za paljenje kuće novinara


Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović (u sredini), koji je optužen da je naložio paljenje kuće Jovanovića, prilikom dolaska u sud, arhivska fotografija

Još jedno ročište na suđenju suđenju Dragoljubu Simonoviću za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića odloženo je danas zbog zahteva odbrane četvorice optuženih da se izjave u ovom procesu tonski snimaju.

Okrivljeni Vladimir Mihailović i Igor Novaković, po savetu advokata, nisu hteli da odgovaraju na pitanja niti da iznose odbranu bez audio beleženja.

Zora Dobričanin Nikodinović, advokat optuženog Vladimira Mihajlovića, rekla je nakon još jednog odloženog ročišta u ovom procesu da stenogramske beleške nisu dovoljne.

„Jako je važno da odgovori na pitanja apsolutno precizno uđu u zapisnik, odnosno u transkript, što će reći da budu snimljeni. Suđenje ide neverovatnom brzinom, s obzirom da je krivično delo izvršeno pre godinu dana. Već smo duboko u fazi glavnog pretresa u ispitivanju okrivljenih“, rekla je Dobričanin.

Osim Simonovića, koji je optužen kao nalogodavac paljenja kuće Jovanovića, u ovom procesu kao izvršioci i pomagači optuženi su i Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković.

Oštećeni Milan Jovanović, novinar portala “Žig info” koji je pisao o malverzacijama rukovodstva Grocke u vreme vladavine Dragoljuba Simonovića, kaže da se radi o opstrukciji.

“Jer, oni nemaju nikakvu odbranu. Oni nemaju kako da se brane, niti imaju ijednu reč za svoju odbranu. Tako da ćemo videti… Imam dosta materijala sa kojim mislim da ću sve njihove promene izjava da anuliram i da će se videti prava istina”, navodi Jovanović.

Neka od prethodnih ročišta odložena su zbog nedolaska pojedinih advokata okrivljenih ili drugih obaveza odbrane koje nemaju veze sa ovim suđenjem.

Kuća novinara Milana Jovanovića u Grockoj zapaljena je u noći 12. decembra 2018, kada su na garažu bačeni molotovljevi kokteli. Dragoljub Simonović uhapšen je 25. januara 2019, zbog sumnje da je naložio taj zločin, a na slobodu je pušten 7. marta posle 40 dana u pritvoru.

Suđenje se nastavlja 14. februara 2020, u drugoj sudnici u kojoj postoji mogućnost beleženja tonskog zapisa.

Obnovljena kuća novinara Milana Jovanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

XS
SM
MD
LG