Dostupni linkovi

Odložen glavni pretres za paljenje kuće Milana Jovanovića


Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović (u sredini), koji je optužen da je naložio paljenje kuće Jovanovića, prilikom dolaska u sud
Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović (u sredini), koji je optužen da je naložio paljenje kuće Jovanovića, prilikom dolaska u sud

Ročište na suđenju doskorašnjem predsedniku opštine Grocka i članu Srpske napredne stranke (SNS) Dragoljubu Simonoviću, koji je optužen da je naložio paljenje kuće novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića zbog tekstova koje je objavio o njegovim navodnim malverzacijama, završeno je u petak oko 10 časova, čitanjem optužnice i zakazivanjem narednog ročišta za 26. jul.

Odbrana je tražila odlaganje glavnog pretresa, zbog toga što nisu bili prisutni svi zastupnici optužene strane, što je sud uvažio.

Odbrana optužuje 'odmetnuti deo policije'

Osim Simonovića, za koga tužilaštvo traži maksimalnu kaznu zatvora od osam godina, na optuženičkoj klupi su i Vladimir Mihailović, Aleksandar Marinković i Igor Novaković.

Advokati odbrane optužili su, kako tvrde, “odmetnuti deo policije” zbog iznuđivanja iskaza od optuženog Mihailovića i Novakovića, ali i od nekih svedoka.

“Mi imamo dokaze u ovom postupku da je na mnoge, što okrivljene, što druge ljude koji se nigde u sudskom spisu ne pominju, vršen pritisak – pretnjama, iznudama, ucenama, ali i nekim lažnim obećanjima – da označe Dragoljuba Simonovića kao nalogodavca ovog krivičnog dela. Taj pritisak je vršio jedan deo policije, a tužilaštvo je to prećutno odobravalo”, rekao je novinarima Ivica Vuković, zastupnik Dragoljuba Simonovića.


Opstrukcija suđenja u sudnici i van nje

Oštećeni Milan Jovanović ocenio je da Simonović i njegov advokatski tim vrše opstrukciju suđenja.

“Zašto on to radi, ako ima želju da dokaže da je nevin. Meni to nije jasno. Valjda mu je u interesu da se što pre dokaže njegova nevinost, a ne da se vrši opstrukcija. Ovo će trajati u nedogled. Ovo je samo početak. Daj bože da se ovo završi kako treba. Ja ne verujem”, rekao je Jovanović.

Očigledno je da sud nema kontrolu nad ovim procesom. Ovim rečima je odlaganje glavnog pretresa za kraj jula za RSE prokomentarisao Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), koji je pratio ovo ročište.

“Mislim da je sudija trebalo mnogo oštrije da postupa i da ne dozvoli advokatima odbrane da ne opstruiraju glavni pretres. Nakon ovoga što sam danas video, teško mi je da poverujem da će u narednih nekoliko godina ovaj proces biti završen”, kaže Bodrožić.

"Spontani" doček za bivšeg predsednika opštine

Inače, Simonovića, koji se na prvom ročištu 9. aprila nije pojavio, je danas u holu ispred sudnice dočekala grupa od dvadesetak pristalica, koja ga je pozdravila aplauzom, nakon čega ih je obezbeđenje upozorilo da se ponašaju pristojno.

Na isti način – uz pljesak – su ga i ispratili iz zgrade suda, odakle je nekadašnji predsednik Opštine Grocka izašao nasmejan.

Simonović nije želeo da govori za medije. Ispred suda je samo kratko prokomentarisao ovaj, kako je rekao, spontani skup podrške:

“Ovo je samo mali deo podrške. Zamislite kad bih doveo sve što podržavaju”, rekao je Simonović.

Da li se igde u svetu ovako nešto događa, zapitao se Milan Jovanović, komentarišući doček za čoveka koji je optužen da je naručio paljenje kuće ovog novinara.

“Oni su tu po partijskoj liniji. Ja poznajem te ljude. To su građani Vrčina, članovi vladajuće stranke, porodice, članovi veća, kumovi. Oni su došli da mu javno daju podršku, da aplaudiraju ispred sudnice”, rekao je Jovanović.

Osim opstrukcije u sudnici, na delu je opstrukcija i van nje, smatra Željko Bodrožić.

“Imamo i veštačku javnost kojom optuženi želi da se zaštiti pred sudskim progonom i nadam se da će sledeći put sudsko obezbeđenje sprečiti navijanje ispred sudnice, jer ono je stvarno bilo neprimereno i nepristojno”, kaže Bodrožić.

Ulica sa imenom familije bivšeg predsednika Grocke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00


Kuća Milana Jovanovića u beogradskom naselju Vrčin spaljena je u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine.

Za sada je u ovom slučaju jedino procesuirana pevačica Bojana Cvetković Šijački kloja je priznala da je pomagala u podmetanju požara i zaključila sporazum o priznanju krivičnog dela. Na osnovu sporazuma osuđena je na šest meseci kućnog pritvora uz nošenje nanogice i novčanu kaznu od 50.000 dinara (oko 400 evra).

Nakon što je optužen za paljenje kuće Dragoljub Simonović, za nanet „psihički bol i strah“, tužio je Jovanovića i urednika portala „Žig info“ Željka Matorčevića zbog tvrdnji u podnesku Pravobranilaštvu Grocke i tekstova na ovom portalu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG