Dostupni linkovi

Larijani: Iran može da preispita saradnju sa IAEA ako evropski pritisak raste


Ali Larijani
Ali Larijani

Uticajni govornik iranskog parlamenta Ali Larijani izjavio je 19. januara da će, ukoliko evropske sile "iz bilo kog razloga" primene "nepravedan" mehanizam za spor u četvorogodišnjem nuklearnom sporazumu, Teheran "ozbiljno preispitati" svoju saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA). "Ono što su tri evropske zemlje uradile u vezi s iranskim nuklearnim pitanjem... nesrećno je", izjavio je Larijani, koji je takođe bivši glavni pregovarač za nuklearnu politiku Teherana.

Tri evropske zemlje koje su potpisale međunarodni sporazum o nuklearnom programu Irana - Francuska, Velika Britanija i Nemačka, pokrenule su mehanizam rešavanja spora predviđen dogovorom, kako bi primorale Teheran da se vrati poštovanju svojih obaveza, saopštili su 14. januara šefovi diplomatija tri zemlje.

Pokretanje mehanizma rješavanja spora, kojim je Pariz pretio nekoliko nedjelja, moglo bi da dovede do vraćanja sankcija UN Iranu.

Evropljani ipak ne žele da "žure na prelazak" na sankcije već da izvrše pritisak na Iran kako bi opstao nuklearni sporazum postignut 2015. godine, a iz kojeg su SAD jednostrano istupile pre više od godinu dana.

"Jasno objavljujemo da ako Evropa iz bilo kog razloga nepošteno koristi član 37 nuklearnog sporazuma, onda će Iran doneti ozbiljnu odluku u vezi sa saradnjom s agencijom", rekao je Larijani, a prenosi novinska agencija AFP.

Teheran je 5. januara saopštio da dodatno smanjuje svoje obaveze prema sporazumu kao odgovor na američko istupanje iz dogovora i ponovno uvođenje sankcija.

XS
SM
MD
LG