Dostupni linkovi

U Beogradu protest posvećen dvogodišnjici ubistva Olivera Ivanovića


'1 od 5 miliona': Dve godine od ubistva Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

'1 od 5 miliona': Dve godine od ubistva Olivera Ivanovića

Paljenjem sveća za ubijenog lidera Građanske inicijative „Sloboda demokratija pravda“ Olivera Ivanovića u hramu Svetog Save u Beogradu večeras je završen 59. protest "1 od 5 miliona".

Organizatori su ranije pozvali učesnike šetnje da ponesu sveće „kao podsetnik da se ovako nešto (ubistvo Ivanovića) ne sme nikada ponoviti“.

„Pre tačno godinu dana Pokret #1od5miliona organizovao je šetnju za Olivera Ivanovića, ali su vrata Hrama Svetog Save ostala zaključana za građane, plato ispred Hrama 'ostao je bez struje', a pored ožalošćenih građana su vršene tonske probe za sutrašnji nastup Vučića i Putina (posetu Putina Beogradu, prim. aut). Večeras će se protestna kolona takođe završiti ispred Hrama Svetog Save, ali će ovaj put njegova vrata biti širom otvorena za sve građane koji budu želeli da uđu, upale sveću i još jednom se podsete velikog Olivera Ivanovića“, saopštili su organizatori protesta.

Ovonedeljni skup pod sloganom "Nas je ipak više" bio je posvećen ubijenom Ivanoviću, jer kako su naveli organizatori:

„Nakon dve godine mi još uvek ne znamo nalogodavce tog događaja (ubistva Olivera Ivanovića), ali nas svakoga dana podsećaju na to kome sve smeta drugačije, slobodno, demokratsko razmišljanje kakvo je Oliver imao.“

Protest je počeo na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a umesto obraćanja govornika, kao što je bila praksa do sada, emitovani su delovi intervjua Olivera Ivanovića sa razglasa.

Između ostalih, emitovan je i govor u kojem on kaže: "Meni su uradili sve što su mogli, još samo nisu pucali u mene, ali ko zna, ni to nije isključeno". "Nikada nisam dozvoljavao da budem svrstan tamo ili ovamo, već samo da pripadam narodu", kao i deo govora u kojem poručuje Vladi Srbije da ne deli političke liste na Kosovu na "naše i njihove".

Kolona se potom uputila ka hramu Svetog Save, preko centralnih gradskih ulica, Terazija i Kralja Milana. Za razliku od dosadašnjih protesta, šetnju nije pratila muzika.

Na jednoj od zgrada u centru grada razvijen je transparent sa likom Olivera Ivanovića koji su učesnici šetnje pozdravili aplauzom.

Učesnici šetnje u rukama su simbolično, umesto sveća, držali upaljena svetla na mobilnim telefonima.

Oliver Ivanović ubijen je pre dve godine, 16. januara 2018. godine ispred stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici.

Istraga o njegovom ubistvu pokrenuta je na Kosovu i u Srbiji.

Za ovo ubistvo kosovsko Specijalno tužilaštvo pred Osnovnim sudom u Prištini podiglo je optužnicu 2. decembra 2019. protiv šest lica, od kojih su dvojica u bekstvu.

Prema saopštenju odlazećeg kosovskog ministra pravde Abeljarda Tahirija iz avgusta prošle godine, glavnoosumnjičeni za ubistvo je Milan Radoičić, jedan od lidera Srpske liste, političke stranke koja je na prevremenim izborima osvojila najviše mesta namenjenih za srpsku manjinu u Skupštini Kosova.

Protest u Beogradu 18. januara
Protest u Beogradu 18. januara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u novembru 2018. godine za Radio-televiziju Srbije rekao da Milan Radoičić nije ubio Olivera Ivanovića i da „to srpska policija od danas može sa punom sigurnošću da tvrdi“.

Antivladini protesti "1 od 5 miliona“ traju više od godinu dana, a održavaju se svake subote. Počeli su 8. decembra 2018. godine pod parolom "Stop krvavim košuljama". Neposredan povod okupljanju bio je napad na lidera opozicione „Levice Srbije“ Borka Stefanovića uoči skupa u Kruševcu, krajem novembra te godine.

Ovi protesti pod parolom "1 od 5 miliona" održavaju se do danas, a nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je komentarišući proteste poručio: „Nek' vas se skupi i pet miliona, nijedan zahtev neću da ispunim".

XS
SM
MD
LG