Dostupni linkovi

Putin ispred hrama: Hvala na prijateljstvu


Okupljeni ispred hrama Svetog Save, 17. januar, Beograd

"Hvala na prijateljstvu", jedine su reči koje je ruski predsednik Vladimir Putin izgovorio okupljenima pred Hramom Svetog Save najpre na srpskom jeziku, a potom i na ruskom.

Prethodno su kamere zabeležile kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom razgledanja hrama, obraćajući se tišim tonom patrijarhu Irinije kaže: "Vaša svetosti još da zamolite predsednika da kaže dve-tri rečenice narodu bilo bi divno."

Prema podacima policije, na platou Hrama Svetog Save okupljeno je više od 100.000 gradjana u znak podrške ruskom predsedniku. Oni su se okupili na poziv Srpske napredne stranke, partije predsednika države Aleksandra Vučića.

Prethodno je na konferenciji za medije u Palati Srbija Putin na pitanje novinara šta će reći okupljenim građanima ispred hrama rekao da je to okupljanje za njega iznenađenje i neočekivano.

„Moje posete ne predviđaju učešće na mitinzima“, rekao je predsednik Rusije.

"Ali ovde mogu da kažem da se veoma toplo odnosimo prema ovakvim potezima prijateljstva. Odnosi između Rusije i Srbije nisu od danas i juče, oni su se stvarali tokom vekova, imaju jake i duboke korene i povezani smo duhovnom bliskošću. Možda neću dobro citirati, ali - kad smo zajedno očekuje nas pobeda", zaključio je Putin.

Putin je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i srpskim partijarhom Irinejem obišao najveću pravoslavnu crkvu na Balkanu, čiju izgradnju je podržala i država Rusija. Njih trojica utisnuli su simbolično delove ruske i srpske trobojke na mozaiku na kojem rade ruski umetnici.

Vučić je prethodno, na konferenciji za novinare sa Putinom u Palati Srbija, izjavio da će Rusija za dalje radove na hramu izdvojiti još pet miliona evra.

Inače, građani Beograda, ali i oni koji autobusima pristizali iz različitih delova Srbije, okupljali su se u toku popodneva u centru glavnog grada Srbije, na Terazijama, odakle su organizovano krenuli u šetnju ka oko dva kilometara udaljenom hramu Svetog Save.

Doček Putina ispred Hrama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00

Na čelu kolone Putinovih podržavalaca, koji su se okupili na poziv vladajuće Srpske napredne stranke, partije predsednika države Aleksandra Vučića, bio je razvučen transparent sa porukom “1 od 300 miliona”.

To je jasna aluzija na antivaldine građanske proteste koji se poslednjih mesec i po dana jednom nedeljno organizuju u glavnom gradu Srbije, pod nazivom “1 od 5 mliona”.

Saobraćaj u centru Beograda je inače tokom popodneva blokiran i zakrčen autobusima koji su pristizali iz različitih pravaca.

Putin je oko podneva stigao u glavni grad Srbije u jednodnevnu posetu.

XS
SM
MD
LG