Dostupni linkovi

Potvrđeni novi konačni rezultati izbora na Kosovu


Izborni dan na Kosovu, 6. oktobar 2019.
Izborni dan na Kosovu, 6. oktobar 2019.

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) objavila je i potvrdila nove konačne rezultate sa prevremenih, parlamentarnih izbora 6. oktobra, a nakon što je u Panelu za žalbe i predstavke i Vrhovni sud saopšteno da više nema žalbi na razmatranju.

Na osnovu tih rezultata, koalicija Fatmira Ljimaja (Inicijativa, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde), nakon njihove usvojene žalbe na konačni rezultat od 7. novembra u vezi glasova iz Srbije, sada je prešla izborni prag i ušla u Skupštinu sa šest poslaničkih mandata.

S druge strane, pokret Samoopredeljenje je sa 32 poslanička mandata pao na 29 poslanička mandata, a Demokratski savez Kosova sa 29 na 28.

Demokratska partija Kosova osvojila je 24 mandata, Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija 13, Srpska lista 10, a preostalih 10 mandata dele se između političkih predstavnika bošnjačke, turske, romske, aškalijske, goranske i egipćanske zajednice, kako je predviđeno Ustavom Kosova.

Na osnovu potvrđenih rezultata, pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova koji teže da formiraju vladu broje ukupno 57 poslaničkih mandata a za formiranje je potreban 61 glas.

Iz pokreta Samoopredeljenje je u međuvremenu saopšteno da taj pokret i Demokratski savez Kosova imaju potrebnu parlamentarnu većinu i da bi do ponedeljka ujutru sporazum o zajedničkoj vladavini trebalo da se postigne.

Podsetimo, Ljimajeva koalicija nakon prvog proglašenja rezultata nije prošla izborni prag. Nakon toga, ova koalicija se žalila Izbornom panelu za žalbe i pritužbe da su glasovi iz Srbije pristigli neregularnim putem, što je panel usvojio i poništio preko 3.000 glasova iz Srbije. To je koaliciji omogućilo ulazak u Skupštinu.

Lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti rekao je prethodno da će se sa predsednikom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom sastati odmah nakon što se potvrdi izborni rezultat radi postizanja konačnog sporazuma o zajedničkoj vladi.

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet poručio je na Twitteru: .„Zajedno sa narodom Kosova zadovoljni smo potvrđivanjem rezultata izbora održanih 6. oktobra. Sada je vreme da se nova vlada formira i počne sa ispunjavanjem svojih obećanja u kampanji.“

Inače, nakon potvrđivanja rezultata predstoji konstituisanje Skupštine. Na osnovu Ustava Kosova, Skupština se bira na mandat od četiri godine, počevši od dana konstitutivnog sastanka koji se održava u roku od 30 dana od objave izbornih rezultata.

Predsednik Kosova saziva prvu sednicu, a u slučaju nemogućnost da to uradi, Skupština se sastaje bez prisustva predsednika. Skupština iz svojih redova bira predsednika i pet potpredsednika. Predsednika Skupštine predlaže najveća parlamentarna grupa.

Što se izbora vlade tiče, predsednik Kosova nakon konsultacija sa političkim partijama ili koalicijama koje imaju neophodnu većinu za formiranje vlade u Skupštini, predlaže Skupštini kandidata za premijera. Taj kandidat ima 15 dana od imenovanja da predstavi sastav vlade Skupštini, u cilju izglasavanja.

Ukoliko sastav ne dobije većinu, predsednik Kosova u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata, na osnovu iste procedure. Ukoliko se ni u drugom pokušaju ne izabere vlada, onda se raspisuju novi izbori.

XS
SM
MD
LG