Dostupni linkovi

Thaci i Cakaj: Albanci sa jednom listom idu na izbore u Srbiji


Predsednik Kosova Hashim Thaci pozdravio je, kako je naveo, odluku Albanaca sa juga Srbije (Preševska dolina) da na redovnim parlamentarnim izborima u Srbiji učestvuju sa jedinstvenom izbornom listom. Izbori u Srbiji će biti održani u toku 2020. godine.

"Pozdravljam dogovor o stvaranju jedinstvene izborne liste albanskih stranaka u dolini Preševa, važno sredstvo za političko osnaživanje i zaštitu nacionalnih interesa. Takođe, čestitam vršiocu dužnosti ministra inostranih poslova Albanije Gentu Cakaju na podršci u ovom procesu", napisao je Thaci na društvenoj mreži Twitter.

Zapravo Thaci se oglasio nakon što je Gent Cakaj, koji je inače poreklom sa Kosova, saopštio na društvenim mrežama Facebooku i na Twitter-u da su lideri političkih partija Preševske doline odlučili da izađu sa jednom listom na izbore u Srbiji.

"Danas su odlučili da uspostave jedinstvenu izbornu listu i na taj način omoguće svojim biračima da podignu snažan glas na izborima", napisao je Cakaj na Twitter-u ispod fotografije sa četvoricom predstavnika Albanaca iz Preševske doline, među kojima je i predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi.

I premijer Albanije Edi Rama pozdravio je ovu odluku na društvenoj mreži Twitter.

"Super! Bravo Gent i čestitke prijateljima iz Preševa! Ujedinjenje predstavlja snagu", napisao je Rama.

Podsetimo, nezavoljni odnosom vlasti prema pitanju Albanaca u Srbiji, skoro sve partije ove nacionalne manjine nisu učestvovali na prethodnim redovnim parlamentarnim izborima 2016. godine.

Bojkot ipak nije bio potpun, pa je u izborima učestvovala Partija za demokratsko delovanje Rize Halimija. Među 250 poslanika u Skupštini Srbije, kao jedini poslanik, predstavnik Albanaca, u ime te partije ušao je Fatmir Hasani.

Na poslednjim izborima za Nacionalni savet Albanaca, telo koje zastupa interese albanske nacionalne manjine u Srbiji, učestvovalo je šest izbornih lista. Izbori su održani 4. novembra 2018. godine, a za predsednica Nacionalnog saveta izabran je krajem novembra iste godine predsednik Partije za demokratsko delovanje Ragmi Mustafa.

XS
SM
MD
LG