Dostupni linkovi

Održani izbori za Nacionalne savete, stižu prvi rezultati


Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je u nedelju uveče da RIK nije dobio nijedan prigovor ili primedbu na celokupan proces izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Predsednik RIK-a je podsetio da je kranji rok za saopštavanje končanih rezultata izbora za 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina četvrtak, 8. novembar u 20 časova.

Posle toga sledi rok od 20 dana za konstituisanje i izbor organa nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Pripadnici 22 manjinske zajednice u Srbiji, birali su u nedelju svoje predstavnike za nacionalne savete nacionalnih manjina. 18 nacionalnih manjina članove Saveta biralo je na neposrednim izborima, na ukupno 926 biračkih mesta, a četiri – hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska - putem elektorskih skupština, koje su održane u zgradi i Domu Narodne Skupštine u Beogradu.

Biračka mesta na trećim redovnim izborima zatvorena su u 20 časova, a na njima je pravo glasa imalo 511.969 ljudi.

Malo po zatvaranju birališta, počeli su da pristižu i prvi, prelimirani rezultati.

Veća izlaznost Bošnjaka, Ugljanin proglasio pobedu

Najviše glasova Bošnjaka na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) osvojilo je "Samoopredjeljenje" Sulejmana Ugljanina, potvrdili su izborni štabovi rivalskih izbornih lista "Vakat je" i "Matica bošnjačka".

Nosilac liste "Matica bošnjačka" Muamer Zukorlić potvrdio je pobedu "Samoopredjeljenja", dodajući da je razlika u Tutinu oko tri, a u Sjenici oko dve hiljade glasova.

Lista "Samoopredjeljenje" prethodno je saopštila da, nakon 50 odsto obrađenih glasova u šest sandžačkih gradova, vodi sa 46 odsto osvojenih glasova izašlih birača na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

Prema njihovim preliminarnim rezultatima, kojima nije obuhvaćeno glasanje u gradovima van Sandžaka, lista "Matica bošnjačka" osvojila je 34 odsto, a "Vakat je" 20 odsto glasova.

Pretvoreno u većničke mandate, listi Sulejmana Ugljanina pripalo je 16 mesta, Muamera Zukorlića 13, a Saita Kačapora šest.

Prema podacima "Samoopredjeljenja", na izborima je glasalo 52 odsto Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak.

Posmatrač izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u ovom gradu Teo Taraniš ocenio je da su oni protekli u demokratskoj, fer i korektnoj atmosferi na biračkim mestima.

On kaže da su mnogi očekivali incidente, jer je veći deo kampanje ukazivao na to.

“Nije bilo većih nepravilnosti koje bi ugrozile sam izborni proces, poput zatvaranja biračkih mesta i sličnih incidenata. Međutim, bilo je problema sa posebnim biračkim spiskom, gotovo istih koje smo imali i tokom prošlih izbora za nacionalne savete, 2014. godine“, rekao je Taraniš, koji je izbore posmatrao ispred Akademske inicijative “Forum 10”.

On je pojasnio da je bilo ljudi koji nisu upisani u ovaj spisak, najverovatnije jer se nisu ni upisali, ali da je bilo i onih koji nisu mogli da glasaju na biračkih mestima gde ovo pravo ostvaruju tokom lokalnih i parlamentarnih izbora, već na nekom potpuno drugom mestu.

“To je bio i razlog što su neki i odustali od glasanja, jer je među njima bilo starijih i teško pokretnih ljudi. Osim toga, veoma mali broj smo imali i birača koji su upisani u ovaj birački spisak, ima ih i na aplikaciji Ministarstva, ali ih nije bilo na izvodu koji je ispred biračkog odbora, tako da ni oni nisu glasali“, rekao je Taraniš.

Akademska inicijativa “Forum 10” posmatrala je regularnost izbornog procesa na 26 biračkih mesta u Novom Pazaru i četiri u Tutinu.

Biračko mesto u Novom Pazaru
Biračko mesto u Novom Pazaru

Novinarka RSE, Amela Bajrović, tokom dana je razgovarala sa građanima na jednom biračkom mestu u Novom Pazaru.

Građani na glasačkom mestu u Novom Pazaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Zukorlićeva "Matica Bošnjaka" vodi u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši

U Prijepolju se galasalo na 33 biračka mesta, a pravo da glasa imalo je 12.038 Bošnjaka.

Najviše glasova u Prijepolju osvojila je lista "Matica bošnjačka", na čijem čelu je Muamer Zukorlić. Za ovu listu je glasalo 2.736 birača.

Na drugom mestu je lista "Vakat je" koju predvodi Sait Kačapor sa osvojena 1.822 glasa, a lista "Samoopredjeljenje" čiji je nosilac Sulejman Ugljanin, osvojila je 1.199 glasova, potvrdila je za RSE Sabira Hodžić, načelnica opštinske uprave Pijepolje i kordinatorka RIK-a.

I u Novoj Varoši je, prema preliminarnim rezultatima, takođe najviše glasova osvojila lista "Matica bošnjačka".

Za ovu listu glasalo je 307 pripadnika bošnjačke nacionalne manjine. Sledi lista "Samoopredjeljenje", čiji je nosilac Sulejman Ugljanin, sa osvojena 152 glasa. Na trećemmestu je lista "Vakat je" koju predvodi Sait Kačapor sa 126 glasova potvrdio za RSE načelnik opštinske uprave Nova Varoš i kordinator RIK-a Mirel Roljević.

Pošto su se izbori odvijali samo na jednom glasačkom mestu i nije bilo nepravilnosti, ovi rezultati će biti i zvanični.

U Novoj Varoši pravo glasa imala su 892 punoletna pripadnika nacionalnih manjina koji su se upisali u poseban birački spisak.

Od upisanih 888 birača bošnjačke nacionalne manjine svoje pravo da glasaju iskoristilo je 588 građana. Pripadnici mađarske (jedan Mađar sa pravom glasa ) i romske nacionalne manjine ( tri Roma sa pravom glasa) nisu izašli na glasanje.

U Priboju je takođe, prema preliminarnim rezultatima, najviše glasova osvojila lista "Matica bošnjačka", na čijem čelu je Muamer Zukorlić. Za ovu listu glasalo je 892 pripadnika bošnjačke nacionalne manjine .

Na drugom mestu po broju osvojenih glasova je lista "Samoopredjeljenje", čiji je nosilac Sulejman Ugljanin, sa osvojenih 783 glasa .

Za listu "Vakat je" koju predvodi Sait Kačapor glasalo je 382 pripadnika bošnjačke nacionalne manjine dok je lista „ Stari dedo“ osvojila 12 glasova .

U poseban birački spisak upisano je 4.617 punoletnih građana, pripadnika nacionalnih manjina. Za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pravo da glasa je imalo 4.613 Bošnjaka .

Novinarka RSE Danica Gudurić u Priboju je tokom dana razgovarala sa biračima.

Građani na glasačkom mestu u Priboju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

U RIK-u kažu da su izbori u Vojvodini protekli bez većih nepravilnosti
U RIK-u kažu da su izbori u Vojvodini protekli bez većih nepravilnosti

Vojvodina: Bez promena u rukovodstvima Saveta Bunjevaca i Mađara

„Lista ‘Mađarska sloga’ osvojila je 30 od 35 pet mandata u Mađarskom nacionalnom savetu”, izjavio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor, čija stranka je podržala listu.

On je dodao da je izlaznost bila oko 36 odsto, što je niže nego pre četiri godine. Pastor je na konferenciji za novinare ukazao i na problem sa neažuriranim biračkim spiskovima.

„Mnogi koji su preminuli još su na spiskovima, a mnogi koji su ranije bili na spisku ove godine nisu bili“, rekao je on.

Za glasove građana mađarske nacionalnosti borila se još jedna lista, „Mađarski pokret“. Jene Maglai, predsednik Mađarskog pokreta, ocenio je rezultate izuzetno dobrim s obzirom, kako je naglasio, na uložena sredstva i mogućnosti, kao i medijsku blokadu.

“To je rezultat koji nam daje nadu i koji je odskočna daska za budućnost“, navodi Maglai.

Drugi predstavnik Mađarskog pokreta, Laslo Joža, nakon izbora je međutim optužio Savez vojvodjanskih Madjara (SVM) da je, kako se izrazio, kampanju vodio "iz javnog novca".

"Lider SVM (Ištvan) Pastor rekao je da novci nisu bitni i naravno da nisu, ako se ne daju iz svog džepa. Oni koji kampanju vode iz javnog novca uvek misle da su baš oni ispred boga zaduženi da te novce dele. S obzirom na trošenje javnih sredstava u izborne svrhe, to je dosta licemerna izjava", rekao je Joža agenciji Beta.

On je dodao da je Mađarski pokret kampanju finansirao iz svojih članarina i da zbog toga nije mogao da angažuje kontrolore na mnogim biračkim mestima.

Prema nezvaničnim podacima na izborima za Nacionalni savet Bunjevaca prosečna izlaznost bila je oko 27 posto, što je približno 3 posto niže u odnosu na izbore pre četiri godine, rekla je za RTV predstavnica liste „Bunjevci zajedno“, koju predvodi dosadašnja predsednica Saveta Suzana Kujundžić Ostojić. Ona je dodala da prema njihovim informacijama njena lista dobila je 15 od 19 mandata i novom sazivu tog manjinskog saveta.

Najviše lista podneto je na izborima za Nacionalni savet Rusina, kojih je ukupno sedam, dok je u poseban birački spisak upisano oko 7.900 birača rusinske nacionalnosti sa pravom glasa. Radio-televizija Vojvodine (RTV) na rusinskom jeziku prenosi da je izlaznost u toj zajednici bila iznad 50 posto, dok je najveći broj glasova nezvanično dobila lista broj jedan „Rusini zajedno“.

U nemačkoj zajednici su na izborima učestvovale tri liste, a prema prvim podacima, „Nemačka lista“ i lista „Podunavske Nemice i Nemci, svi zajedno“, nose većinu glasova.

Rudolf Vajs, nosilac Nemačke liste, podseća da su na prošlim izborima Nemci imali veoma visoku izlaznost, treću po brojnosti od svih nacionalnih zajednica, ali da se ovog puta možda taj rezultat neće ponoviti. Ono ističe da je stopa izlaznosti od 30 do 40 odsto veoma mala, i svakako problematična.

„Činjenica da čak 60 odsto pripadnika manjina nije ni izašlo na izbore je problematična i trebalo bi da zabrine sve nacionalne zajednice“, navodi Vajs.

Najviše lista učestvovalo je na izborima za Nacionalni savet Rusina
Najviše lista učestvovalo je na izborima za Nacionalni savet Rusina

Jedna od građanki koja je glasala na izborima za rusinski savet Aleksandra Živković, sa kojom su naša Maja Leđenac i Norbert Šinković razgovarali u Novom Sadu, nezadovoljna je zbog velikog broja proglašenih lista te manjinske zajednice.

“Na izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina izlazim od kada sam stekla pravo na to. U suštini, od ovih izbora ne očekujem apsolutno ništa, zato što kada je upitanju rusinska nacionalna zajednica imamo previse lista, imamo sedam lista, što znači da će glasovi biti verovatno raspršeni”, kaže Živković.

Pripadnici albanske nacionalne manjine formirali su i predali šest lista, Romi i Ukrajinci su ove godine predali pet izbornih lista, četiri ih ima kod Bošnjaka, Rumuna i Slovaka, a Aškalije, Egipćani, Nemci i Česi imaju po tri liste.

Slobodan Kuzela danas je glasao na izborima za Ukrajinski nacionalni savet. Kaže da je zadovojan i da se ovog puta lako odlučio za koga će da glasa.

“Smatram da je bitno učestvovati u ovakvom odlučivanju. Zastupljena je ideologija koja u pravom planu ima uključenost mladih ljudi u zajednicu i njih bih podržao”, objašnjava Kuzela.

Građani na glasačkom mestu u Novom Sadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Na biračkom mestu na krajnjem severu zemlje, u Subotici, naša novinarka Vesela Laloš razgovarala je sa Marijom Lađak i Bartom Vida, koje su rekle da uvek izlaze na glasanje i da se, kako su navele, nadaju najboljem i za omladinu i za starije pripadnike njihovih nacionalnih zajednica.

Građani na glasačkom mestu u Subotici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00

Partiji za demokratsko delovanje najviše glasova Albanaca

Prema nezvaničnim rezultatima, koje su na osnovu podataka političkih partija objavili lokalni mediji, na upravo završenim izborima za članove Nacionalnog saveta Albanaca najviše glasova – 4.721, osvojila je Partija za demokratsko delovanje (PDD), čiji je lider Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac.

Na drugom mestu sa 3.725 osvojenih glasova je Alternativa za promene (AP) čiji je lider Šćiprim Arifi i predsednik opštine Preševo, dok je na trećem mestu sa 2.325 osvojenih glasova Demokratska partija (DP) čiji je lider Nagip Arifi.

Na četvrtom mestu sa 1.708 osvojenih glasova je Demokratska partija Albanaca (DPA), čiji je lider Ragmi Mustafa, dok je na petom mestu sa 1.214 dobijenih glasova Pokret za reforme Demokratske partije Albanaca, čiji je lider Sami Salihu, koji je i predsednik Skupštine opštine Preševo.

Najmanje glasova, 333, dobila je izborna lista "Albanski forum za ekonomski razvoj u Srbiji", čiji je nosilac privrednik iz Medvedje Muharem Saljihu.

Na izborima za članove Nacionalnog saveta Albanaca pravo glasa imalo je 35.662 birača, koliko ih je upisano na posebnom biračkom spisku, a to pravo iskoristilo je ukupno 14.026 birača u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Prema dostupnim izveštajima, nisu zabeležene primedbe, incidenati, niti nepravilnosti.

Elektorske skupštine

Hrvatska zajednica prva je završila izbore za članove Nacionalnog saveta, a njeni predstavnici su posle elektorske skupštine, održane u starom parlamentu u Kralja Milana, izrazili zadovoljstvo pokazanim jedinstvom.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samuprave Ivan Bošnjak rekao je da se svih 77 elektora izjasnilo za listu "Hrvati zajedno", na čelu sa Jasnom Vojnić.

Posle hrvatske zajednice, Savet su izabrali i predstavnici Makedonaca, ali glasanju za listu čiji je nosilac Borče Veličkovski nije prisustvovalo 20 elektora, koji su skupštinu napustili, kako su naveli, "nezadovoljni uplivom politike u izbor Saveta".

Takođe, predstavnik Udruženja Crnogoraca Krstaš iz Lovćenca Željko Kaluđerović optužio je SNS i direktora Uprave za dijasporu Crne Gore Predraga Mitrovića da su izrežirali da na elektorskoj skupštini pobedu odnesu kandidati bliski SNS-u.

Predsednik RIK-a kaže međutim da su svi izbori putem elektorskih skupština sprovedeni u skladu sa zakonom, da su ispunjeni svi uslovi i da će rezultati biti saopšteni u zakonskom roku.

Sprovođenje izbora pratili su strani i domaći posmatrači, kao i predstavnici predlagača izbornih lista koji su nadgledali rad biračkih odbora i Republičke izborne komisije.

Incident u Vranju

Tokom dana, Narodna stranka je saopštila da su predsednika i potpredsednika Gradskog odbora te stranke u Vranju, Đorđa Ristića i Dragana Pavlovića, pretukli članovi SNS-a. Međutim, načelnik Gradske uprave je potom saopštio da su Ristić i Pavlović fizički napali predsednika biračkog odbora Božidara Popovića.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, izjavio je međutim da komisija ovim povodom nije dobila nikakav prigovor.

Svoje predstavnike u nedelju su birali Rusini, Albanci, Romi, Bošnjaci, Rumuni, Slovaci, Aškalije, Egipćani, Nemci, Česi, Bugari, Bunjevci, Vlasi, Mađari, Ukrajinci, Grci, Poljaci, Slovenci, Hrvati, Crnogorci, Makedonci i Rusi.

Ovo su treći redovni izbori za članove saveta nacionalnih manjina. Mandat saveta traje četiri godine.

Svaki savet ima predsednika, izvršni odbor i odbore za četiri ključne oblasti u kojima saveti i imaju nadležnosti – obrazovanje, kultura, informisanje i službena upotrebu jezika i pisma.

Saveti broje od 15 do 35 članova, u zavisnosti od brojnosti manjinske zajednice.

Manjine do 10.000 pripadnika birale su 15 članova Saveta, do 20.000 – 19 članova, do 50.000 – 23 člana, a one između 50 i 100.000 – 29 članova. Sve zajednice, poput Mađara, Bošnjaka, Roma koje imaju više od 100.000 pripadnika, birale su 35 predstavnika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG