Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Albanske partije još bez stava o učešću na izborima


Riza Halimi

Albanske partije iz Bujanovca i Preševa još uvek nemaju stav da li će i kako učestvovati na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, ali ukoliko se odluče za to, smatraju da bi zajednički nastup bio najbolja opcija.

Na prošlim izborima za poslanike u Skupštini Srbije učestvovala je samo Partije za demokratsko delovanje, čiji je lider Riza Haljimi, dok su ostale albanske partije odlučile da parlamentarne izbore bojkotuju pošto nije bio postignut dogovor o zajedničkom nastupu.

Šaip Kamberi, poslanik Partije za demokratsko delovanje Skupštini Srbije kaže za Radio Slobodna Evropa da su vanredni parlamentarni izbori nepotrebni, iz više razloga.

“Ako Vlada govori da su reforme u jeku, zašto ih onda zaustavljati. Pored toga, ako je naglašeno da će krajem marta biti otvorena dva nova poglavlja 23 i 24, koja su bitna za manjine, onda će se sve to odložiti zbog prevremenih izbora”, kaže Kamberi.

Prema njegovim rečima, predsedništvo Partije za demokratsko delovanje će u narednih nekoliko dana doneti odluku o učešću na parlamentarnim izborimanakon čega će uslediti razgovori sa drugim albanskim partijama iz Bujanovca i Preševa o eventualnom zajedničkom nastupu.

“U svakom slučaju treba očekivati da ćemo mi nastaviti našu politiku učešća na parlamentarnim izborima, koju smo započeli 2007. godine. Najbolje bi bilo da sve albanske partije učestvuju na njima da bi se pokazala naša stvarna politička snaga u ovom regionu ali, znajući kakav je stav drugih političkih partija, još nije sigurno šta će se desiti. Mi ćemo sigurno pozvati sve političke stranke da se dogovorimo o zajedničkom nastupu”, najavljuje Kamberi.

I Nagip Arifi, lider Demokratske partije kaže za naš program da ni ta partija nije donela odluku o učešću na izborima, ali smatra da bi, ukoliko prihvati izbornu utakmicu, najbolje bilo da sve albanske partije nastupe sa jednom listom.

“Još nismo doneli konkretnu odluku o učešću na vanrednim izborima. Dobro bi bilo da političke partije Albanaca imaju zajedničku listu, ali mislim da je sada još rano govoriti o tome. Kada budu zvanično raspisani vanredni parlamentarni izbori, onda bi trebalo preduzeti političku inicijativu da se svepartije dogovore o učestvovanju ili ne učestvovanju na izborima”, kaže Arifi.

On ocenjuje da je jedan od predizbornih problema, što po važećem zakonu i stranke manjina nastupaju pod istim uslovima kao velike stranke, odnosno da moraju da prikupe po 10.000 potpisa za podršku liste, ali da je i taj problem moguće prevazići.

“Trebalo bi primeniti neku vrstu pozitivne diskriminacije, ali bez obzira na to, ako možemo da dođemo do zajedničkog zaključka svih političkih stranaka Albanaca, ne bi bio ni problem sakupljanje 10.000 potpisa”, zaključuje Arifi.

Ostale stranke se za sada ne izjašnjavaju o ovoj temi osim Demokratske partije Albanaca, čiji je lider Ragmi Mustafa, govoreći za naš program kategorički odbacio bilo kakvu mogućnost učešća na parlamentarnim izborima.

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG