Dostupni linkovi

Brnabić: Srbija neće stati dok se ne otkriju ubice Ivanovića


Mural sa likom Olivera Ivanovića u Beogradu, arhivska fotografija
Mural sa likom Olivera Ivanovića u Beogradu, arhivska fotografija

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je jutros da je na drugu godišnjicu ubistva lidera građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP) Olivera Ivanovića u Severnoj Mitrovici na Kosovu, osnovna poruka da Srbija neće stati u istrazi dok se ne otkriju nalogodavci i počinioci tog zločlina, i to "stvarni, a ne oni kako bi neki voleli da naprave tu priču".

Ona je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekla da Beograd tu istragu vodi sam, bez ikakve podrške Prištine i međunarodnih činilaca na Kosovu.

Kako je rekla, srpske vlasti imaju "određena saznanja" koja ona ne može da saopšti da ne bi ugrozila ljude i istragu.

"Mi vodimo istragu sa vezanom levom i desnom rukom od strane Prištine i međunarodne zajednice", rekla je Brnabić.

Navela je da optuženi za ubistvo Ivanovića ne mogu očekivati pravilno suđenje na Kosovu i istakla da je optužnica "farsa" i da su "dokazi, ako se tako mogu nazvati, kontradiktorni".

"Srbiji i Srbima, ma gde živeli, su potrebni mir, stabilnost, bezbednosti i Srbija će znati kako da sačuva mir i obezbedni sigurnost Srbima ma gde oni živeli", poručila je Brnabić, koja je prisustvovalo pomenu za Ivanovića, u Hramu Svetog Sava, na Vračaru.

Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", ubijen je ispred stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici 16. januara 2018.

Kosovsko specijalno tužilaštvo je zbog ubistva Ivanovića početkom decembra 2019. godine pred Osnovnim sudom u Prištini podiglo optužnicu protiv šest lica, od kojih se dvojica nalaze u bekstvu.

Prvo ročište, koje je trebalo da bude održano 30. decembra 2019. godine, je odloženo zbog nepotpunog prevoda optužnice na srpski jezik.

Mesto ubistva Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

XS
SM
MD
LG