Dostupni linkovi

Potpisana prva faza trgovinskog sporazuma između SAD i Kine


Američki predsjednik Donald Trump drži govor pored kineskog potpredsjednika vlade Liu He uoči potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma između ove dvije zemlje
Američki predsjednik Donald Trump drži govor pored kineskog potpredsjednika vlade Liu He uoči potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma između ove dvije zemlje

Američki predsjednik Donald Trump i kineski potpredsjednik vlade Liu He potpisali su početni trgovinski sporazum u srijedu kojim će se ukinuti neke od američki taksi i, kako se očekuje, vidjeti povećanje kineske kupovine američke robe i usluga.

"Saradnja je jedini ispravan put za Kinu i SAD", rekao je potpredsjednik vlade Kine po potpisivanju sporazuma.

Potpisivanje prve faze nastavak je procesa otvorenog u junu prošle godine kada su američki predsjednik i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili okončanje jednogodišnjeg trgovinskog rata između dvije najveće svjetske ekonomije.

Kineski predsednik Xi uputio je Trumpu pismo u kome pozdravlja postizanje prve faze trgovinskog sporazuma i da je spreman da ostane u bliskoj vezi sa američkim liderom, javlja Rojters.

Xi je takođe u pismu naveo da sporazum pokazuje kako dvije države mogu riješiti svoje razlike i naći rješenja zasnovana na dijalogu.

Trump: Sve takse ukidamo posle druge faze. Faze tri neće biti

"Zajedno ispravljamo nepravde iz prošlosti i ispuručujemo budućnost ekonomske pravde i sigurnosti za američke radnike, farmere i porodice", rekao je Trump.

"Ovo je veoma važna i značajna prilika. Danas pravimo veliki korak, takav kakav nikada ranije nije napravljen ka Kini, korak unapred, ka poštenoj i recipročnoj trgovini, s obzirom na to da smo potpisali “prvu fazu” ovog istorijskog trgovinskog sporazuma između SAD i Kine.

Trump je najavio i da će u skorijoj budućnosti otputovati u posetu Kini, istovremeno se zahvalivši predsedniku Xiju koga je nazvao svojim "veoma, veoma dobrim prijateljem".

Faza dva sporazuma krenut će ubrzo, rekao je takođe Trump i dodao da će sve takse biti ukinute nakon što se završi druga faza. "Faze tri neće biti" istakao je predsednik SAD.

Kineski potpredsjednik vlade rekao je da će se Kina pridržavati obaveza dogovorenih u prvoj fazi trgovinskog sporazuma kao i to da će kupiti američke proizvode na osnovu tržišnih uslova.

Liu je rekao da će dvije strane bliže raditi na postizanju vidljivih rezultata kako bi postigli odnos koji će biti od koristi za obje strane uprkos njihovim politički i ekonomski različitim modelima.

Američki zvaničnici su sporazum nazvali ogromno pobjedom koja znači i pomak u odnosima između Washingtona i Pekinga, no također su istakli da sporazum uključuje stroge mjere izvršenja koje bi, ukoliko Kina ne ispuni svoje obaveze, mogle dovesti do obnavljanja taksi na kinesku robu.

Američki predsjednik i kineski potpredsjednik vlade potpisali su sporazum dugačak 86 stranica pred oko 200 gostiju iz poslovnog sektora kao i vlade i diplomatskih krugova.

U središtu sporazuma nalazi se obećanje Kine da će kupiti 200 milijardi dolara vrijednosti američkih poljoprivrednih proizvoda i druge robe i usluga u naredne dvije godine. Ovo će pomoći smanjenju bilateralnog američkog trgovinskog deficita robe, koja je 2018. godine dosegao 420 milijardi dolara.

Pročitajte i ovo:

Prva faza trgovinskog sporazuma postignuta u decembru, ukinula je i planirane američke takse na kineske mobilne telefone, igračke i laptope i prepolovila carinsku stopu na 7,5 posto.

No prvi dio sporazuma će ostaviti na snazi takse od 25 posto na ogromnu količinu kineske industrijske robe u vrijednosti od 250 milijardi američkih dolara koje koriste američki proizvođači. Tokom obraćanja prije potpisivanja prve faze sporazuma Trump je rekao da takse ostaju na snazi jer u protivnom 'SAD neće imati više karata da odigra sa Kinom.'

Američki ministar finansija Steven Mnuchin rekao je ranije za američku CNBC televiziju da će sporazum potaknuti američko gospodarstvo te da bi u sklopu druge faze sporazuma koji će se baviti pitanjima poput sajber sigurnosti, Washington mogao sniziti takse.

XS
SM
MD
LG