Dostupni linkovi

SAD: Kina više ne 'manipuliše valutom'


Kineski jeni i američki dolari
Kineski jeni i američki dolari

Ministarstvo finansija SAD poništilo je odluku kojom su označili Kinu kao državu koja manipuliše valutom valutom, dok se dvije zemlje pripremaju da okončaju trgovinski rat.

Vlada SAD je saopštila da su promijenile odluku jer je Kina pristala da se suzdrži od devalviranja svoje valute kako bi vlastitu robu učinila jeftinijom za strane kupce, prenosi BBC.

Očekuje se da će Washington i Peking ove sedmice potpisati "prvu fazu" dogovora.

Dogovor je usmjeren na okončanje tarifnog rata kojeg dvije zemlje vode od 2018. godine.

Ovo je nastavak procesa otvorenog juna prošle 2019. godine, kada su američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili, okončanje jednogodišnjeg trgovinskog rata, nakon što su pregovori o tom pitanju više puta zapali u ćorsokak.

Prije oko mjesec dana dvije strane su se usaglasile o prvom koraku na tom putu, odnosno da SAD smanji carine a Kina kupuje više američkih poljoprivrednih proizvoda.

Na šta se obavezala Kina?

"Kina je preuzela obaveze da se suzdrži devalvacije u cilju sticanja prednosti u međunarodnoj trgovini, istovremeno promovišući transparentnost i odgovornost", izjavio je američki ministar finansija, Steven Mnuchin.

Uslijedila je i ocjena Zou Zhiwua, zamjenika šefa kineske carinske vlasti, koji je američku odluku nazvao "pravim izborom".

Ranije, u više navrata predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump je optuživao Kinu da su dozvolili da padne vrijednost jena, što kinesku robu čini jeftinijom na međunarodnom tržištu.

Ali, u ponedjeljak, 13. januara, su Sjedinjene Države navele da je vrijednost jena porasla od augusta, u jeku trgovinskog rata.

CNN dan kasnije je prenio da je kineski jen ojačao na najviši nivo u više od pet mjeseci.

Potvrde su stigle i sa zvaničnih adresa u Kini.

Sve veći izazovi 'kineskog zmaja'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

Pad trgovine za 15 posto

Kineska centralna banka nastavila je da povećava vrijednost jena. Vrijednost jena u odnosu na američki dolar porasla je na 6,8954 što je najviše od augusta prošle godine.

Podaci SAD-a pokazali su da je kineska globalna trgovina pala za 1% u 2019. godini na 4,6 hiljada milijardi dolara.

Ukupna trgovina Kine sa Sjedinjenim Državama pala je prošle godine skoro 15%, pokazuju podaci. Ali visoki carinski službenik rekao je za CNN da se uvoz Kine iz Sjedinjenih Država oporavio u novembru i decembru - posebno trgovina sojom, svinjetinom i automobilima.

'Manipulatori' od 1994.

SAD su Kinu posljednji put proglasile manipulatorom valute 1994. Odluka, iako se doživljava kao vrsta javnog sramoćenja, u velikoj mjeri je simbolična, piše New York Times i dodaje da bi to onda trebalo potaknuti razgovore između Sjedinjenih Država, Međunarodnog monetarnog fonda i kineske vlade o tome kako Kina može učiniti vrijednost svoje valute realnijom.

U prilog tome ide i ocjena Međunarodnog monetarnog fonda koji je naveo u izvještaju od prošle godine da je vrijednost kineske valute realna.

Predstoji trgovinski sporazum

Visoki kineski dužnosnici stigli su u ponedjeljak u Washington kako bi zaključili trgovinski sporazum. Pored valutne odredbe, očekuje se da će dogovor sadržavati i obavezu Kine da kupuje više poljoprivrednih proizvoda i otvori više svojih tržišta, poput finansijskih usluga za strane kompanije.

New York Times podsjeća da se očekuje kineski pristanak na zaštitu američkog intelektualnog vlasništva, što je jedan od osnovnih zahtjeva SAD u regulisanju trgovinskih odnosa sa ovom državom.

U zamjenu za taj iskorak, Trumpova administracija smanjila je neke carine na kinesku robu u vrijednosti od 360 milijardi dolara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG