Dostupni linkovi

Peking: SAD će ukinuti takse na robu iz Kine


Kineski predsednik Si Điping i američki predsednik Donald Tramp
Kineski predsednik Si Điping i američki predsednik Donald Tramp

Sjedinjene Američke Države složile su se da ukinu carine na kinesku robu, saopštili su kineski zvaničnici na današnjoj konferenciji za štampu u Pekingu.

Veliki napredak je postignut u okviru prve faze trgovinskih pregovora između SAD i Kine, a prema rečima kineskih zvaničnika, strane su dogovorile i tekst sporazuma koji se odnosi na prvu fazu.

“Dogovor će pružiti veću zaštitu stranim kompanijama u Kini, ali i kineskim kompanijama u SAD-u”, poručuju kineski zvaničnici.

Američki izvori saopštili su u četvrtak da je Vašington postavio određene uslove za postizanje trgovinskog sporazuma - Kina treba da počne da kupuje više američkih poljoprivrednih proizvoda, a SAD će jedan deo tarifa na kinesku robu potpuno ukinuti, dok će drugi značajno smanjiti.

Izvor, koji je upoznat sa trenutnim statusom pregovora, u četvrtak je rekao da su SAD spremne da odustanu od novog talasa najvljenih carina na kinesku robu u iznosu od 160 miliajardi dolara, kao i da povuku postojeće.

Međutim, ranije tokom dana niko od kineskih zvaničnika nije komentarisao predlog, što je otvorilo pitanje da li je dogovor Pekinga i Vašingtona uopšte moguć i hoće li dve zemlje uspeti da sklope “primirje” u trgovinskom ratu, pre nego što novi set tarifa stupi na snagu u nedelju.

Trgovinski rat između SAD-a i Kine počeo je 2018. godine kada je američki predsednik Donald Tramp uveo carine na kinesku robu u iznosu od 34 milijarde dolara. Kina je odmah uzvratila istom merom, a do sada su dve zemlje jedna drugoj uvodile carine u nekoliko talasa.

Povod za američke tarife na kineske proizvode bila je namera predsednika Donalda Trumpa da zaštiti američko tržište rada i zaustavi, kako tvrdi, "nefer transfere američke tehnologije i intelektualnog vlasništva u Kinu".

Kina je u maju ove godine apelovala na američkog predsednika Trampa da odustane od carina i zatražila da se, kroz pregovore, dve strane “nađu na pola puta”.

XS
SM
MD
LG