Dostupni linkovi

Demokrate u srijedu glasaju o slanju optužbi za opoziv Senatu


Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi
Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi

Predstavnički dom američkog Kongresa glasat će u srijedu o prosljeđivanju optužnice protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa u Senat čime se otvara mogućnost za početak suđenja krajem ove sedmice.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi saopštila je na sastanku Demokratske stranke da će takođe imenovati demokratski tim 'menadžera' koji će voditi proces u Senatu, izjavio je demokratski kongresmen Henry Cuellar, prenosi Reuters. U neuspjelom naporu da vođa republikanske većine Mitch McConnell pristane da uključi nove iskaze svjedoka u suđenje, Pelosi je odgađala slanje optužbe Senatu.

Zastupnički dom je prošlog mjeseca odobrio dvije optužbe protiv Trumpa za zloupotrebu moći zbog vršenja pritiska na Ukrajinu da pokrene istragu protiv njegovog demokratskog rivala, bivšeg potpredsjednika Joe Bidena kao i optužnicu za opstrukciju rada Kongresa.

Ovim je Trump postao treći predsjednik u historiji Sjedinjenih Država koji se suočava sa opozivom.

Očekuje se da će Senat, u kojem vlada republikanska većina, osloboditi Trumpa, jer nijedan od 53 republikanca u Senatu nije izrazio podršku za njegovo svrgavanje. Za smjenu Trumpa trebala bi dvotrećinska većina u Senatu koji ima stotinu članova.

Glasanje u srijedu će omogućiti Senatu da započne suđenje odmah dan poslije, iako će prvih nekoliko dana suđenja proći u zvaničnim obavezama, poput zakletve članova i formalnog čitanja optužbi. Zastupnici najvjerovatnije neće imati priliku čuti uvodne argumente prije sljedeće sedmice.

U suđenju za opoziv predsjednika, senatori djeluju u službi porote koju nadgleda lider Vrhovnog suda, glavni sudija John Roberts. Očekuje se da će se republikanci i demokrate najvjerovatnije sukobiti oko pitanja pozivanja novih svjedoka.

Put ka opozivu započeo je telefonskim pozivom 25. jula između američkog i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Razgovor dva lidera desio se nakon što je Trump naredio zamrzavanje gotovo četiri stotine miliona dolara američke pomoći Ukrajini. Tokom razgovora Trump je vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o njegovom političkom rivalu, vodećem demokratskom predsjedničkom kandidatu, Joe Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je služio u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije.

Informacije o telefonskom pozivu postale su javne nakon izvještaja neimenovanog zviždača u kojem se navodi da je predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump iskoristio svoj položaj kako bi zatražio miješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. godine.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG