Dostupni linkovi

Republikanci i demokrate nesložni oko procesa suđenja za opoziv Trumpa


Republikanski lider u Senatu Mitch McConnell
Republikanski lider u Senatu Mitch McConnell

Republikanski i demokratski lideri u američkom Senatu ne slažu se oko pravila za suđenje zbog opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Demokrate žele da se osiguraju da će svjedoci i dokumenti biti dopušteni tokom suđenja kako bi suđenje bilo, kako oni smatraju, što ispravnije.

Lider demokrata Chuck Schumer rekao je da je nedavno objavljivanje emailova vezanih za pomoć Ukrajini pokazalo zašto je otvorenost tokom procesa neophodna.

Republikanski lider Mitch McConnell, s druge strane, kaže da nije isključio opciju svjedoka na suđenju.

McConell je predložio da Senat održi suđenje slično onome kakvo je 1999. imao tadašnji predsjednik Bill Clinton, tokom kojeg su senatori odlučivali koje svjedoke da pozovu. McConnell je također optužio predsjedavajuću Zastupničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi da odugovlači sa predavanjem optužbi te da "navodno nam pokušava reći kako da vodimo suđenje", rekao je McConnell, prenosi BBC.

Predsjednik Trump je zvanično opozvan 18. decembra u Zastupničkom domu zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije rada Kongresa.

On je treći američki predsjednik koji je opozvan. Međutim male su šanse da će biti uklonjen iz kancelarije imajući u vidu da Republikanska stranka ima većinu u Senatu koji održava suđenje.

Trump je optužen da je vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu o njegovom političkom rivalu, najizglednijem demokratskom kandidatu, Joe Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je služio u odboru ukrajinske energetske kompanije. Trump je optužen da je Ukrajini uskratio vojnu pomoć i posjetu Bijeloj kući u zamjenu za pokretanje istrage.

Put ka opozivu započeo je telefonskim pozivom 25. jula između američkog i ukrajinskog predsjednika. Razgovor dva lidera desio se nakon što je Trump naredio zamrzavanje gotovo četiri stotine miliona dolara američke pomoći Ukrajini.

Informacije o telefonskom pozivu postale su javne nakon izvještaja neimenovanog zviždača u kojem se navodi da je predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump iskoristio svoj položaj kako bi zatražio miješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. godine.

Suđenje u Senatu počinje narednog mjeseca.

XS
SM
MD
LG