Dostupni linkovi

Bijela kuća 'pokušala sakriti' detalje razgovora Trumpa i Zelenskog


Vršilac dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe, Joseph Maguire svjedoči zbog odluke da ne dostavi komitetu žalbu zviždača
Vršilac dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe, Joseph Maguire svjedoči zbog odluke da ne dostavi komitetu žalbu zviždača

Nakon što su zastupnici Kongresa imali priliku da vide žalbu neimenovanog obavještajnog službenika koja je pokrenula proces opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog sadržaja razgovora vođenog 25. jula sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, žalba je i javno objavljena.

Ubrzo potom počelo je i svjedočenje Josepha Maguire-a, vršioca dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe, tokom koje je Maguire rekao kako je zviždač djelovao u skladu sa zakonom i sa dobrom namjerom.

Na devet stranica objavljene žalbe navode se detalji razgovora između dva lidera kao i okolnosti koje su uslijedile nakon 25. jula i pokušaja sakrivanja transkripta i informacija o razgovoru.

"Demokrate pokušavaju da unište Republikansku stranku i sve za šta se ona zalaže. Držite se zajedno, igrajte njihovu igru i borite se snažno republikanci. Naša država je u pitanju," napisao je Trump na Twitteru nakon objavljivanja žalbe.

Maguire: Znao sam da je 'stvar ozbiljna'

U minutama nakon što je objavljena žalba počelo je i svjedočenje vršioca dužnosti direktorske pozicije u Nacionalnoj obavještajnoj službi, Josepha Maguirea pred obavještajnim komitetom Predstavničkog doma nakon što je ranije odbio da podijeli žalbu sa Kongresom, uprkos zakonu koji zahtjeva da se takva žalba pošalje zastupnicima nakon što inspektor utvrdi da je vjerodostojna.

Svjedočenje je predvodio zastupnik Adam Schiff, predsjedavajući Obavještajnog komiteta Predstavničkog doma, koji je na otvaranju svjedočenja rekao da transkript razgovora između Trumpa i Zelenskog predstavlja "grafički prikaz dokaza da je predsjednik Sjedinjenih Država izdao svoju predsjedničku zakletvu".

Joseph Maguire se na poziciji vršioca dužnosti direktora obavještajne agencije nalazi dva mjeseca
Joseph Maguire se na poziciji vršioca dužnosti direktora obavještajne agencije nalazi dva mjeseca

U svojim uvodnim riječima republikanski zastupnik Devin Nunes optužio je demokratske zastupnike da su pokrenuli "operaciju informacijskog rata" protiv Trumpa.

Tokom saslušanja, demokratski predstavnici ispitivali su vodećeg obavještajne agencije o tome zašto nije u zakonskom roku od sedam dana dostavio komitetu žalbu zviždača.

Maguirerov odgovor bio je da se žalba zvizdača fokusirala na telefonski razgovor predsjednika Trumpa i stranog lidera, što je vrsta razgovora koja je "obično predmet izvršne privilegije", te da on nema autoritet kojim bi uklonio tu privilegiju.

"Zbog toga mi nismo bili u mogućnosti odmah da podijelimo detalje žalbe sa komitetom" rekao je Maguire tokom svjedočenja.

Maguire je također rekao da čim je pročitao žalbu zviždača, znao je da je 'stvar ozbiljna'. On je također dodao da vjeruje kako je zviždač djelovao u skladu sa zakonom i sa dobrom namjerom.

Maguire nije želio otkriti da li je o ovom pitanju razgovarao sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, rekavši više puta da su njegovi razgovori sa američkim predsjednikom povjerljivi, no priznao je da se njegov tim konsultovao sa vijećem Bijele kuće nakon što su zaprimili žalbu.

Određen broj zastupnika osvrnuo se na činjenicu da je Maguire nakon što je zaprimio žalbu tražio savjete od pravnog tima Bijele kuće i ministarstva pravosuđa,čiji je čelnik, državni tužioc William Barr imenovan u žalbi.

Pitanje Rudi Giulijanija, Trumpovog ličnog advokata također je pokrenuto, imajući u vidu da je u žalbi kao i z transkriptu Giuliani imenovan tokom razgovora kojeg su vodili Trump i Zelenski. No u komentaru za CNN, Giuliani je rekao da su optužbe protiv njega "potpuna glupost".

"Nije dobrodošlo, loše je za naciju imati strani uticaj" rekao je Maguire na pitanje zastupnika Hecka o tome da li misli da je protivzakonito za predsjednika da bilo kakav strani uticaj.

Šta je napisao zviždač?

U izvještaju objavljenom u četvrtak, neimenovani zviždač je napisao da je telefonski razgovor održan 25. jula između američkog predsjednika i ukrajinskog predsjednika, kojega je opisao sa detaljima sličnim onima koji se nalaze u transkriptu razgovora kojeg je Bijela kuća objavila dan ranije, "uznemirio zvaničnike Bijele kuće".

U žalbi se navodi da su odvjetnici Bijele kuće "već razgovarali" o tome "kako postupiti u slučaju ovog razgovora, zbog mogućnosti, kako su prepričali zvaničnici, da su svjedočili predsjednikovoj zloupotrebi položaja zbog lične koristi", navodi CNN.

Pored toga, navodi se da je u danima nakon razgovora zviždač saznao od više američkih dužnosnika da su viši zvaničnici Bijele kuće intervenisali kako bi "zaključali sve zapise o telefonskom pozivu, posebno službeni transkript poziva koji je napisan od riječi do riječi što je običaj Bijele kuće. Ovaj niz aktivnosti pokazao mi je da su službenici Bijele kuće shvatili ozbiljnost onoga što je proizašlo iz poziva", piše u izvještaju, kojeg prenosi CNN.

Izvještaj su objavili iz Obavještajnog komiteta Predstavničkog doma američkog Kongresa i može biti pronađen ovdje.

Također u izvještaju stoji da je, prema običaju, par osoba slušalo razgovor ali da učešće u razgovoru nije bilo ograničeno jer se očekivalo da bude rutinski razgovor dva lidera.

"Zvaničnici Bijele kuće su mi rekli da su im odvjetnici Bijele kuće "naredili" da uklone elektronske transkripte iz kompjuterskog sistema u kojima su takvi transkripti obično spašavani zbog koordinacije i distribucije među zvaničnicima koji su dijelom predsjedničkog kabineta", navodi se u žalbi zviždača.

"Umjesto toga, transkript je postavljen na poseban elektronski sistem koji se inače koristi za spašavanje tajnih i osjetljivih informacija", navodi se dalje u žalbi.

Nije poznato ko je osoba koja je podnijela žalbu koja je pokrenula proces opoziva predsjednika Trumpa, ali je za sada poznato da je pristao na sastanak sa zastupnicima Kongresa ali da sastanak još uvijek nije zakazan.

Šta kažu zastupnici?

Ranije su članovi američkog Kongresa i Senata imali priliku da pročitaju žalbu koja dovela Predstavnički dom do pokretanja procesa opoziva predsjednika Donalda Trumpa.

Jedan od demokratskih zastupnika rekao je da je žalba zviždača o razgovoru američkog i ukrajinskog predsjednika o vodećem demokratskom predsjedničkom kandidatu "uznemirujuća", dok ju je republikanski zastupnik nazvao "problematičnom".

Izvještaj neimenovanog dužnosnika obavještajne službe postao je dostupan samo par sati nakon što je Bijela kuća objavila transkript razgovora od 25. jula koji pokazuje kako je američki predsjednik uzastopno tražio od ukrajinskog predsjednika da pokrene istragu protiv bivšeg američkog potpredsjednika i njegovog sina.

Iako je zahtjev za opozivom Trumpa došao od demokrata, neki od predsjednikovih republikanskih kolega su se pridružili u zahtjevu Kongresa tražeći od administracije da preda izvještaj zviždača.

"Republikanci ne bi trebali žuriti sa zaključkom da nema ničega u prijavi, kad je veoma jasno da je mnogo čega tu problematično", rekao je senator Ben Sasse, republikanski član Obavještajnog komiteta, nakon čitanja dokumenta.

Demokratski zastupnik Adam Schiff koji voditi saslušanje kao predsjedavajući obavještajnog panela Doma, rekao je nakon čitanja izvještaja zviždača da je dobro napisan te da su optužbe "duboko uznemirujuće" i "kredibilne".

Međutim, Mike Conaway, republikanski član Obavještajnog odbora Predstavničkog doma, rekao je da ne misli da će žalba kompromitovati Trumpa, dodavši: "Nisam vidio ništa što bi mi bilo problematično."

O čemu su razgovarali Trump i Zelenski?

Izvještaj neimenovanog obavještajnog dužnosnika uključuje informacije o telefonskom razgovoru kojeg su 25. jula vodili Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine i Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Država.

Razgovor dva lidera desio se nakon što je Trump naredio zamrzavanje gotovo četiri stotine miliona dolara američke pomoći Ukrajini.

Tokom razgovora Trump je vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o njegovom političkom rivalu, vodećem demokratskom predsjedničkom kandidatu, Joe Bidenu i njegovom sinu Hunteru. Transkript razgovora pokazuje kako je Trump tražio od Zelenskog da istraži demokratskog kandidata Joe Bidena i njegovog sina Huntera.

"Druga stvar. Ovde se mnogo govori o Bajdenovom sinu (Hanter, sin bivšeg potpredsjednika SAD Joe-a, sada glavnog takmaca za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke), da je Bajden zaustavio istragu i mnogi ljudi žele da saznaju šta se desilo. Stoga što god možete da uradite sa državnim tužiocem, bilo bi sjajno. Bajden se naokolo hvalio da je zaustavio istragu, tako da ako možete to da istražite…To mi zvuči užasno", navodi se u transkriptu.

Nema dokaza da je Biden, odnosno njegov sin Hunter koji je služio u upravnom odboru ukrajinske kompanije, postupio neprimjereno.

U tweetu objavljenom u srijedu Joe Biden je napisao da je Trump "zloupotrijebio položaj":

„Donald Trump vršio je pritisak na Ukrajinu kako bi okaljao domaćeg političkog oponenta, 'transkript' je to jasno pokazao. To je zloupotreba moći kojom se krši zakletva i potkopava naša demokratija. Mora odgovarati Kongresu.“

Trump i Zelenski zajedno na Generalnoj skupštini UN-a

U momentu razvoja događaja koji su doveli do pokretanja procesa opoziva,Trump i Zelenski pojavili su se rame uz rame na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 25. septembra, te su negirali nepropisnost tokom razgovora.

"Niko ne može vršiti pritisak na mene. I niko neće vršiti pritisak na mene. Svi mogu reći šta žele. Dobrodošli ste. Otvoren sam. Objavili su ovo pismo, slobodno, objavite sve moje telefonske pozive. Iako ja osobno mislim da se ponekad takve stvari, poput razgovora između šefova država, predsjednika nezavisnih zemalja, ne moraju objavljivati", rekao je Zelenski.

Dodao je da je "Hunter Biden" jedna od brojnih stvari o kojima je razgovarao sa stranim liderima.

Istraga Kongresa odnosi se na to da li je Trump zloupotrijebio svoje predsjedničke ovlasti u pokušaju traženja pomoći stranog dužnosnika kako bi potkopao bivšeg američkog potpredsjednika i najizglednijeg kandidata za demokratskog predstavnika u američkim predsjedničkim izborima 2020. godine.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi rekla je da takvi postupci znače njegovu izdaju "predsjedničke zakletve" te saopštila da "niko nije iznad zakona".

No u srijedu, Trump je porekao da je vršio pritisak na Zelenskog. "Nisam to uradio. Nisam prijetio nikome. Nema pritiska, nema ničega. Sve je to prevara, sve je to velika prevara", rekao je Trump.

Da li pokretanje opoziva ide u prilog Trampu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG