Dostupni linkovi

Zakon Mađarske o nevladinim organizacijama nije u skladu sa zakonom EU


Mađarski premijer Victor Orban

Ograničenja koja je Mađarska uvela za finansiranje nevladinih organizacija iz inostranstva nisu u skladu sa pravilima Evropske unije, navodi se u mišljenju koja je u utorak izdao Sud Evropske unije.

Mađarska je 2017. godine usvojila zakon prema kojem nevladine organizacije koje godišnje primaju više od oko 24.000 eura (7,2 miliona forinti) moraju da se registruju kao organizacije koje dobijaju stranu pomoć i da se tako predstavljaju u svakoj publikaciji i na svojim internet stranicama.

Cilj zakona je prvenstveno bio da se poveća transparentnost među građanskim grupama i pojačaju napori protiv pranja novca i finansiranja terorizma, no neobavezujuće mišljenje generalnog advokata Manuela Campos Sanchez-Bordona navodi da su pravila neproporcionalna i nepravedna. Rekao je da nepotrebno ograničavaju slobodno kretanje kapitala i ometaju brojna osnovna prava, uključujući pravo na slobodu udruživanja i zaštitu privatnosti i ličnih podataka.

Zbog mogućih sigmatizirajućih efekata objavljivanja pojedinosti transakcija, Sanchez-Bordona navodi da bi strani donatori mogli da odustanu od donacija.

Sud Evropske unije sa sjedištem u Luksemburgu počeo je raspravu o ovom slučaju. Iako ne postoji obaveza praćenja preporuka izdatih u mišljenju, presude su, navodi AP, veoma slične stavu u mišljenjima.

Tri mađarske nevladine organizacije su izjavile kako su uvjerene da će, obzirom na mišljenje generalnog advokata, Sud Evropske unije donijeti odluku kojom će mađarsko zakonodavstvo u vezi nevladinih organizacija biti ukinuto.

Zakon odobren u junu 2017. godine, nazvan je, od strane Amnesty Internationala kao 'zloban i proračunat napad na civilno društvo' kojim se cilja na ućutkivanje kritičkih glasova u Mađarskoj.

Mađarska vlada rekla je, prenosi AP, da će zakon služiti provjeravanju 'Soroseve mreže'. U julu 2017. godine Evropska komisija je pokrenula postupak protiv Mađarske zbog kršenja zakona. Slučaj je početkom 2018. godine stigao do Suda Evropske unije.


XS
SM
MD
LG