Dostupni linkovi

Mađarska priprema zakon o stranom finansiranju nevladinih organizacija


Mađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban

Mađarska vlada priprema nacrt zakona koji bi obavezao nevladine organizacije u zemlji da prijave koliki dio njihovog finansiranja dolazi iz inostranstva, uz prijetnju da im može biti ukinuta dozvola za obavljanje aktivnosti, saopštila je u srijedu konzervativna vladajuća partija.

"Mađari treba da znaju na primer da li strano finansiranje aktivnosti jedne civilne organizacije predstavlja više od pet do deset odsto njenog budžeta", rekao je novinarima Lajos Kosa, šef poslaničke grupe partije Fides, vladajuće stranke premijera Viktora Orbana.

Ukoliko nevladine organizacije odbiju da odgovore na taj zahtev, više neće moći da nastave svoje aktivnosti i rizikuju da im se suspenduje registracija, rekao je Kosa.

Ovaj prijedlog zakona, koji kritikuju nevladine organizacije, predstavljen je danas kao jedan od vodećih zakona o kome će se raspravljati u prvom polugodištu u mađarskom parlamentu.

Stranka premijera Viktora Orbana od početka godine zaoštrila je ton prema nevladinim organizacijama aktivnim u Mađarskoj, posebno onima koje podržava američki milijarder mađarskog porijekla George Soros, navodi AFP.

Drugi čovjek Fidesa je u januaru govorio o potrebi da se "očisti" zemlja od jednog broja NVO. Najavljeno je da će zakon o transparentnosti finansiranja nevladinih organizacija biti podnijet parlamentu u aprilu.

Dolazak Donalda Trumpa za predsjednika SAD, što je otvoreno pozdravio Viktor Orban, "otvara novu eru", rekao je za Fransce press portparol mađarske vlade i naglasio da je potrebno identifikovati "strani uticaj iza nevladinih organizacija".

Mađarski ogranak Helsinškog odbora za ljudska prava navodi da su nevladine organizacije u Mađarskoj već podvrgnute strogoj kontroli o prirodi njihovog finansiranja.

"Ovaj predlog zakona je više sredstvo političke kampanje sa ciljem da smanji kredibilitet nezavisnih nevladinih organizacija kritičnih prema vladi", rekao je Andras Kadar, jedan od zvaničnika Helsinškog odbora u Mađarskoj.

Orban, koji je na vlasti od 2010, već je kritikovan u brojnim izvještajima zbog napada njegove vlade na organizacije civilnog društva, zbog navodnih finansijskih neregularnosti.

Nikada nije pronađeno ništa neregularno, ali ove istrage snažno asociraju na pritisak i poteze prema NVO u Rusiji od strane predsjednika Vladmira Putina.

Raniji predsjednik SAD Barack Obama oštro je kritikovao vlasti Mađarske zbog pritiska na civilni sektor.

XS
SM
MD
LG