Dostupni linkovi

Soros fondacija zatvara kancelariju u Budimpešti


Vladin bilbord protiv Sorosa tokom nedavne izborne kampanje

Fondacija za otvoreno društvo (Open Society Foundations /OSF), finansijera Džordža Sorosa je saopštila da će zatvoriti svoju kancelariju u Budimpešti i preseliti je u Berlin. Ova odluka doneta je, kako se navodi, zbog "sve represivnijeg političkog i pravnog okruženja" u Mađarskoj, prenosi Rojters.

Ova organizacija saopštila je da se povlači dan nakon što je desničarska vlada mađarskog premijera Viktora Orbana najavila da će pooštriti ograničenja za nevladine organizacije, prema zakonu koji je nazvan "Stop Soros".

Orban, koji je prošlog meseca osvojio pobedu na izborima, više puta je optužio Sorosa i njegove organizacije za ohrabrivanje dolaska migranata i potkopavanje nacionalne kulture.

Fondacija za otvoreno društvo (OSF) rekla je da će nastaviti da podržava rad za borbu za ljudska prava u Mađarskoj, kao i projekte vezane za umetnost, medijske slobode, transparentnost, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, ali da će se ipak izmestiti iz Budimpešte.

"Vlada Mađarske je pogrešno prikazala naš rad i vrši represiju nad civilnim društvom radi političke dobiti, koristeći taktike bez presedana u istoriji Evropske unije", rekao je predsednik OSF-a Patrick Gaspard u saopštenju.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač odbio je da da komentar.

XS
SM
MD
LG