Dostupni linkovi

Irački premijer: Primili smo pismo SAD-a o povlačenju američkih trupa


Američki vojnici u Iraku, fotoarhiv
Američki vojnici u Iraku, fotoarhiv

Irački premijer Abdul Mahdi rekao je da je Irak primio pismo vojske Sjedinjenih Država o povlačenju američkih trupa iz Iraka, javio je Reuters.

Engleska i arapska jezična verzija pisma nisu identične, pa je Irak zatražio pojašnjenje, dodao je Mahdi.

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je, pak, da od Iraka nije primio zahtjev za povlačenje američkih trupa i napomenuo kako je iračka rezolucija kojom se traži prolazak neobvezujuća, prenosi Reuters.

Irački parlament 5. siječnja podržao je rezoluciju kojom se traži povlačenje svih stranih trupa iz zemlje nakon što je 3. siječnja američki dron ubio glavnog iranskog vojnog zapovjednika Qasema Soleimanija, što je pokrenulo regionalnu krizu.

Vojna koalicija koju predvodi SAD protiv militantne organizacije "Islamska država" rekla je 6. siječnja da se povlači iz Iraka i da će preusmjeravati snage u narednih nekoliko dana i tjedana, navodi se u pismu čiji je sadržaj prenio Reuters.

"Poštujući suverenitet Republike Irak i na zahtjev iračkog parlamenta i premijera, CJTF-OIR (Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve) će tijekom narednih dana i tjedana preusmjeravati snage kako bi se pripremio za kretanje naprijed", ističe se u pismu brigadnog generala britanskog korpusa Williama H. Seelyja III., zapovjednika u Iraku.

Autentičnost pisma upućenog zajedničkim operacijama u Bagdadu iračkog Ministarstva obrane potvrdio je Reutersu irački vojni izvor.

"Poštujemo vašu suverenu odluku da naredite naš odlazak", navodi se u pismu.

XS
SM
MD
LG