Dostupni linkovi

CG: Optužnice protiv Kneževića, Vujoševića i još troje službenika Atlas banke


Duško Knežević
Duško Knežević

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podnijelo je danas Višem sudu optužnicu protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, bivšeg sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva Nenada Vujoševića i još troje službenika Atlas banke zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

"Višem sudu u Podgorici dostavljena je optužnica SDT- a protiv 5 okrivljeni. To su D.K , N.V, A.V , S.P i O.S. Okrivljenima se na teret stavlja izvršenje krivičnih djela stvaranja kriminalne organizacije i pranja novca", kazala je za Radio Slobodna Evropa(RSE) portparolka podgoričkog Višeg suda Aida Muzurović.

Kako prenose mediji, pozivajući se na izvor u Specijalnom tužilaštvu, jedan od dokaza za podizanje nove optužnice, navodno je i notes pronađen nakon pretresa stana i kuće Duška Kneževića u Podgorici, koji navodno sadrži listu ljudi kojima je biznismen davao novac. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić pokazao je taj dokaz gostujući na Javnom servisu u oktobru prošle godine.

U notesu su se, između ostalih, navodno nalazi ime Slavoljuba Stijepovića bivšeg gradonačelnika Podgorice i aktuelnog savjetnika predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Protiv koga je SDT nedavno podnijelo optužnicu kao člana kriminalne organizacije Duška Kneževića.

U notesu se navodno nalazi i ime poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića. On je demantovao da je ikada uzeo novac od Kneževića "za sebe ili za Pokret za promjene".

Duško Knežević je ranije demantovao da notes postoji tvrdeći da je sveska "podmetačina" SDT-a.

Inače, za biznismenom Duškom Kneževićem je raspisana Interpolova potjernica zbog više krivičnih djela iz oblasti pranja novca, utaje poreza i stvaranja kriminalne organizacije za šta ga tereti Specijalno tužilaštvo.

Kneževićev snimak razgovora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Bivši sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva Nenad Vujošević se od 22. septembra nalazi u pritvoru, osumnjičen da je navodni član kriminalne grupe Duška Kneževića. On je u fokus javnosti došao nakon izbijanja afere Kurir, odnosno objavljenih telefonskih razgovora sa Kneževićem u kojima je Vujošević tvrdio da je navodno podmićivao vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića. Vujošević je na prvom saslušanju u Specijalnom tužilaštvu rekao da je uzeo novac od Kneževića samo za sebe, jer mu je trebao za liječenje.

Ivica Stanković je odbacio svaku odgovornost u ovom slučaju, a Tužilački Savjet ga je izabrao za vršioca dužnosti šefa tužilaštva.

Iako je prvobitno tvrdio da nema ni “udaljenih sumnji “ u nevinost VDT Ivice Stankovića, Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić je krajem decembra prošle godine saslušao Stankovića kao svjedoka u postupku protiv bivšeg sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva Nenada Vujoševića.

Ministar pravde Zoran Pažin je u više navrata saopštio da objektivna odgovornost čelnika tužilaštva treba da postoji, te konstatovao nedopustivo nisko povjerenje javnosti u tužilaštvo.

XS
SM
MD
LG