Dostupni linkovi

Tužilaštvo istražuje moćnu Atlas grupu


Duško Knežević i Pamela Anderson tokom njene posjete Crnoj Gori u julu 2009.
Duško Knežević i Pamela Anderson tokom njene posjete Crnoj Gori u julu 2009.

Talas hapšenja i procesuiranja koje sprovodi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, a za krivična djela pranje novca i stvaranje kriminalne organizacije, proširen je i na zaposlene Atlas grupe, jedne od najvećih kompanija u Crnoj Gori čiji je vlasnik biznismen Duško Knežević.

Direktan povod za hapšenje zaposlenih u Atlas grupi je sumnjiva konverzija dolara u eure, a otvorno je pitanje da li će i protiv Kneževića biti pokrenuta istraga Specijalnog tužilaštva.

Narednih 30 dana ostaće u pritvoru šest osoba koje su zaposlene u sistemu Atlas grupe, koliko će trajati tužilačka istraga u novom slučaju pranja novca. Prema onome što je saopštilo Specijalno tužilaštvo, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su u subotu uhapsili šest osoba osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. Oni su navodno, prema zvanično nepotvrđenim informacijama, na sumnjiv način konvertovali oko 100.000 dolara u eure.

Njihov branilac, podgorički advokat Aleksandar Đurišić kaže da se radi o slučaju koji je proglašen tajnim.

„Moji branjenici su dali svoje iskaze povodom pritvorskog osnova. Stavljeno im je na teret organizovanje kriminalnog udruženja i pranje novca, da su navodno pokušali da legalizuju nelegalan novac. Pritvorski osnov je mogući uticaj na svjedoke, saučesništvo u izvršenju. Doduše ima jedan broj nepoznatih lica koji su saučesnici, tako da je to vrlo ekstenzivno“, kaže advokat Đurišić.

Poručio da su po njegovom nalogu dolari konvertovani u eure: Duško Knežević
Poručio da su po njegovom nalogu dolari konvertovani u eure: Duško Knežević

Povodom hapšenja zaposlenih oglasio se predsjednik Atlas grupe i jedan od najmoćnijih biznismena u Crnoj Gori, Duško Knežević. On je poručio Specijalnom tužilaštvu da sporni novac pripada njemu, da posjeduje dokaze o porijeklu i da su po njegovom nalogu dolari konvertovani u eure.

Knežević koji se nalazi na liječenju u Beogradu je saopštio da stoji tužilaštvu na raspolaganju čim se oporavi od operacije i da je spreman da odgovara, ali je naglasio da u tom slučaju nema elemenata krivičnog djela niti da njegovi zaposleni mogu biti krivi po bilo kom osnovu.

Kao argument Knežević je naveo činjenicu da je njegova Atlas Grupa, čiji je vlasnik od osnivanja, u prethodne dvije decenije investirala u Crnu Goru nekoliko stotina miliona eura i to uglavnom novca koje je prihodovao od profita svojih kompanija iz Srbije i inostranstva, sa partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih zemalja. Knežević je podsjetio da se tada nije postavljalo pitanje porijekla njegovog novca.

Atlas grupa predstavlja mrežu kompanija širokih djelatnosti i to obuhvata: prodaju i izgradnju nekretnina, oblasti bankarstva, osiguranja, proizvodnje, trgovine, medija, a posjeduje i privatni Univerzitet Medteran. Atlas grupa posluje kako u zemljama regiona, Grčkoj, Kipru i u arapskim državama. Do prije nekoliko godina Atlas banka je bila prisutna i na ruskom tržištu.

Ruska Centralna banka je oduzela licencu Kneževićevoj banci prije četiri godine, ali je ta odluka naknadno poništena. Knežević je prvi biznismen koji je uveo arapske investitore u Crnu Goru, a sve počelo izgradnjom Atlas Kapital centra u Podgorici. Duško Knežević je u međuvremenu postao član Globalne inicijative Klinton, a obezbjedio dolazak nekadašnjeg predsjednika Sjedinjenih država Bila Klintona u Crnu Goru.

Od vlasništva nad objektima, hotelima na crnogorskom primorju izdvajamo Zdravstveni Institut Meljine koji je u vlasništvu Atlas grupe, a koji Vlada Crne Gore pokušava da povrati preko suda,odnosno raskine ugovor sa Kneževićem s kojim se već duže vrijeme spori oko investicija i obaveza. U međuvremenu, novinari koji su radili na Televiziji Atlas su je napustili, zbog kontinuiranog višemjesečnog kašnjenja plata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG