Dostupni linkovi

Britanski zastupnici podržali sporazum o Brexitu


Britanski parlament
Britanski parlament

Britanski zastupnici u donjem domu parlamenta odobrili su u četvrtak prijedlog zakona koji će omogućiti Velikoj Britaniji da napusti Evropsku uniju 31. januara sa izlaznim sporazumom, čime će biti okončana trogodišnja neizvjesnost oko uslova izlaska Britanije iz Unije nakon referenduma iz 2016. godine.

Zastupnici su sa 330 glasova za i 231 protiv izglasali prijedlog zakona o izlaznom sporazumu postignutom sa Evropskom unijom prošle godine.

Ovo će omogućiti britanskom premijeru Borisu Johnsonu da okrene novu stranicu u najdubljoj političkoj krizi koju je Britanija imala u zadnjih nekoliko decenija i staviti tačku na strah od izlaska bez sporazuma.

Velika većina koju su na izborima prošlog mjeseca osvojili konzervativci premijera Borisa Johnson osigurala je usvajanje zakona, uprkos protivljenju manjih stranaka. Prijedlog zakona je usvojen nakon trodnevne rasprave.

"Vrijeme je da sprovedemo Brexit. Ovaj prijedlog zakona će to učiniti", rekao je ministar za Brexit Stephen Barclay zastupnicima.

Očekuje se da će u narednim sedmicama prijedlog postati zvanično i zakon, čime će Britaniji ostati dovoljno vremena da na kraju mjeseca izađu iz bloka, sada 28 članica.

Zakon sada treba da prođe Dom Lordova, gornji dom britanskog parlamenta koji može da odloži, ali ne da poništi usvajanje iz donjeg doma.

Izlazak Britanije iz Unije već je tri puta odgađan, dva puta nakon što je postignuti sporazum Johnsonove prethodnice Therese May, tri puta odbijen u parlamentu.

Britanska politika paralizovana je još od referenduma održanog prije tri i po godine gdje se 52 posto građana odlučilo za izlazak iz Unije.

Britanski parlament je i načelno krajem decembra odobrio, u donjem domu parlamenta, zakon o Brexitu.

Izlazak Britanije iz EU otvoriće novu fazu Brexita, kada će Britanija i EU pokušati da usaglase novi odnos o trgovini, bezbjednosti i nizu drugih pitanja do kraja 2020. godine.

Velika Britanija je pre tri godine na referendumu glasala da izađe iz EU, a novi rok za to je 31. januar 2020. godine.


XS
SM
MD
LG