Dostupni linkovi

Orban želi da EU promijeni stajalište prema Iranu


Mađarska želi da evropsko stajalište o sukobu između Irana i Sjedinjenih Država bude bliže stavu SAD-a, izjavio je u četvrtak premijer Mađarske Viktor Orban, prenosi Reuters.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izjavio je u četvrtak kako je razgovarao sa iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem (Hassan Rouhani) i pozvao Teheran da se pridržavaju sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja iz 2015. godine koje je Iran potpisao sa svjetskim silama u nastojanju suzbijanja nuklearnih ambicija Teherana.

U međuvremenu, američki predsjednik Donald Trump pozvao je, u srijedu u svom obraćanju u Bijeloj kući, svjetske sile da napuste sporazum sa Iranom, iz kojeg je Washington izašao 2018. godine, kako bi radili na novom sporazumu. Iran odbija razgovarati o novom sporazumu.

Sporazum, zvaničnog naziva "Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja" (JCPOA je potpisalo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti: Sjedinjene Države, Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, Njemačka plus Evropska unija i Iran.

Od povlačenja iz sporazuma, SAD su krenule sa nametanjem ekonomskih sankcija Iranu.

"Želio bi da evropsko stajalište, koje nije jasno po pitanju iranskog problema, bude orjentirano ka izraelsko-američkom stavu", rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Orban, koji se često nalazi u sukobu sa evropskom politikom, susreo se prošle godine sa Trumpom, tokom čega ga je Trump hvalio zbog njegove imigracijske politike, području u kojem oba lidera imaju slične ideje. Orban također ima dobre odnose sa izraelskim liderom Benjaminom Natanjahuom.

Tokom konferencije, Orban je također rekao da su uspostavljeni uslovi za evakuaciju mađarskih trupa iz Iraka ukoliko to bude potrebno.

Orbanovi komentari dolaze nakon iranskog napada tokom kojeg je desetine raketa pogodilo zračnu bazu al-Asad u Iraku u kojoj su smještene američke vojne snage i jedan vojni objekat u Ibrilu.

Ovo je bio najdirektniji iranski napad na SAD nakon zauzimanja američke ambasade u Teheranu 1979. godine.

Islamska revolucionarna garda preuzela je odgovornost za raketiranje i tako, kaže, pokrenula operaciju "Mučenik Soleimani" u znak osvete nakon što je vrhovni zapovjednik elitne jedinice Revolucionarne garde Irana Qasem Soleimani ubijen u petak u Bagdadu, u napadu dronom, po nalogu Trumpa.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG