Dostupni linkovi

Aljaska 'zabilježila najtopliju godinu u 2019.'


Prizor sa Aljaske
Prizor sa Aljaske

Prošla godina bila je najtoplija godina na Aljasci i bila druga s visokim temperaturama u susjednim američkim saveznim državama, navodi se u vladinom izvješću o američkoj klimi objavljenom 8. siječnja.

Prosječna temperatura na Aljasci bila je 0,1 stupanj Celzija, što je -14 stupnjeva iznad dugoročnog prosjeka, navodi se u godišnjem izvještaju Nacionalnih centara za okolišne informacije Nacionalne agencije za ocean i atmosferu.

Prosječne temperature na Aljasci neprestano rastu posljednjih godina, pri čemu je četiri od posljednjih šest godina osjetilo rekordnu toplinu. Prethodni rekordni prosjek na Aljasci zabilježen je 2016. godine.

U Anchorageu, najvećem gradu na Aljasci, temperatura u srpnju prvi put je iznosila 32,2 stupnja Celzija.

Prosječna temperatura u susjednim američkim državama, 11,5 stupnjeva Celzija, bila je najniža od 2014. godine, ali je još uvijek -13,8 stupnjeva Celzija iznad prosjeka.

Države jugoistočne države, uključujući Džordžiju, Sjevernu Karolinu, Floridu, Južnu Karolinu i Virginiju, doživjele su svoju najtopliju ili drugu najtopliju godinu.

Godišnja količina oborina u državama koje graniče s Aljaskom iznosila je 88,34 cm, što je 12,29 cm iznad prosjeka. Ukupno je 0,46 cm manje od rekorda postavljenog 1973., navodi se u izvješću.

Srednji zapad bio je posebno vlažan. Sjeverna Dakota, Južna Dakota, Minnesota, Wisconsin i Michigan imali su najvlažniju klimu u godinama.

Sjedinjene Države su doživjele vremenske i klimatske katastrofe sa 119 milijardi dolara štete u posljednjem desetljeću, što je više nego dvostruko više od 59 koje su imale u prethodnom desetljeću, navodi se u izvješću. Troškovi od šteta nakon katastrofa tijekom 2010. godine nadmašili su 800 milijardi američkih dolara.

XS
SM
MD
LG