Dostupni linkovi

Australija: Najtopliji dan od početka merenja


Posledice velikih požara u Australiji, ilustrativna fotografija
Posledice velikih požara u Australiji, ilustrativna fotografija

U Australiji je u utorak 17. decembra izmerena prosečna maksimalna temperatura od 40,9 stepeni Celzijusa i to je bio najtopliji dan od početka merenja, saopštila je australijska meteorološka služba.

Prethodni toplotni rekord bio je u januaru 2013. godine kada je prosečna temperatura bila 40,3 stepena Celzijusa, navela je danas ta služba.

Očekuje se da će novi rekord biti uskoro nadmašen zbog širenja vrućeg talasa koji bi mogao dramatično da pojača šumske požare u zemlji.

"Preliminarni podaci pokazuju da je juče bio najtopliji dan ikad zabeležen, sa temperaturama koje su prevazilazile 45 stepeni Celzijusa u unutrašnjosti zemlje i vrlo rasprostranjenom masom vrućeg vazduha", rekla je meteorolog Dijana Idi i dodala da će ta vrućina danas još da se pojača.

Rekordne temperature izmerene su ove nedelje u državi Zapadnoj Australiji gde se vatrogasci bore protv požara koji su opustošili hiljade hektara.

Toplotni talas se kreće ka centru zemlje u pravcu istoka, gde su požari već odneli desetine hiljada hektara vegetacije i uništili više od 700 kuća.

Zbog požara su mnogi Australijanci izašli na demonstracije kako bi osudili pasivnost konzervativne vlade u borbi protiv klimatskog zagrevanja.

Vlasti su za danas upozorile stanovnike istočne obale na novu pretnju, vetar sa naletima od 100 kilometara na čas što može dodatno da rasplamsa požare koji besne i izmiču kontroli.

"Vatrogasci, hitne službe i lokalno stanovništvo biće suočeni narednih dana sa novom pretnjom", rekao je jedan zvaničnik vatrogasaca u ruralnim zonama Novog Južnog Velsa.

Rekordan broj požara u Novom Južnom Walesu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

U toj australijskoj državi očekuje se da će temperatura u četvrtak dostići 45 stepeni Celzijusa.

Najmanje tri miliona hektara opustošeno je u požarima u celoj zemlji i šest osoba je izgubilo život u stotinama požara poslednjih meseci, uključujući i mega požar koji gori severno od Sidneja.

Vlasti su ukazale na vanredno stanje za javno zdravlje u Sidneju, najvećem gradu u zemlji zbog toksičnog dima koji se širi gradom već nedeljama.

Požari su uobičajeni kako se približava australijsko leto ali su se ove godine pojavili rano i izuzetno su jaki. Naučnici procenjuju da klimatsko zagrevanje doprinosi i stvara uslove koji podstiču požare.

XS
SM
MD
LG