Dostupni linkovi

Vučić: Očekujem da će se Srbija spojiti na 'Turski tok' u maju ili septembru


Aleksandar Vučić, predsednik Srbije stigao u Istanbul
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije stigao u Istanbul

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će se Srbija spojiti na "Turski tok" u maju ili septembru 2020. godine.

Vučić je pre otvaranja gasovoda "Turski tok" u Istanbulu za televiziju Pink rekao da je taj projekat od ogromnog značaja za napredak Srbije.

On je naveo da će sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu, između ostalog, „imati priliku da razgovara i o dešavanjima na Bliskom istoku“. Dodao je da će razgovarati i sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim o odnosima Srbije i Evropske unije, kao i o zajedničkim projektima dve zemlje.

"Turski tok" je gasovod kojim je planirano da se prirodni gas iz Rusije doprema do Turske preko Crnog mora. Ovaj gasovod je naslednik projekta gasovoda "Južni tok", od čije izgradnje je Rusija odustala u decembru 2014. godine, jer nije mogla da ispoštuje pravila Evropske unije, po kojima jedna kompanija ne može biti vlasnik i gasa i gasovoda.

Novi gasovod u većinskom ruskom vlasništvu izazvao je zabrinutost Energetske zajednice nakon što je Agencija za energetiku Srbije 5. marta 2019. donela konačno rešenje kojim se novi gasovod izuzima od pravila Evropske unije i u kome nije ispoštovala sve uslove koje je postavila Energetska zajednica kao evropsko regulatorno telo.

Primedbe Energetske zajednice odnosile su se na to da novi gasovod na način na koji ga je odobrila Agencija za energetiku neće omogućiti konkurenciju, čime će se dodatno ojačati monopol ruskog "Gasproma" i "Srbijagasa" na tržištu Srbije.

Srpsku deonicu gasovoda gradi mešovito rusko-srpsko preduzeće "Gastrans", u kome većinski udeo u vlasništvu od 51 odsto ima ruski državni gigant "Gasprom", dok 49 odsto ima javno preduzeće "Srbijagas".

XS
SM
MD
LG