Dostupni linkovi

Dačić: Ne mogu Srbijom da vladaju agenture crnogorskih službi


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da ne mogu u Srbiji nesmetano da deluju, ili da vladaju Srbijom, agenture crnogorskih službi koje rade protiv interesa srpskog naroda u Crnoj Gori i Srpske pravoslavne crkve (SPC), prenosi Beta.

"Ovde ste dobili sve, imate biznis imperiju, imovinu, kriminalne krugove, javne ličnosti... a da iz Srbije radite na širenju mržnje i oduzimanju prava srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori", rekao je Dačić novinarima i dodao da je to nemoralno i da ni jedna država na svetu to ne bi dozvolila.

Povodom nedavne izjave da treba preispitati da li oni koji podržavaju vlast Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore, zaslužuju državljanstvo Srbije, Dačić je one koji ga zbog toga osuđuju upitao zašto zbog te izjave osuđuju njega a ne režim u Crnoj Gori za odnos protiv Srbije.

"Što neki od ovih što mene osuđuju ne osude režim u Crnoj Gori nego potpisuju apele da su Srbi genocidan narod, da su krivi za sve ratove, da je Republika Srpska (RS) genocidna tvorevina i da treba priznati Kosovo. Sram vas bilo...", rekao je.

Dačić je dodao da je "sramota kada neko ko je došao iz Crne Gore ne reaguje kada zemlja iz koje je došao proganja Srbe" i ocenio da je "to moguće samo u Srbiji".

Ranije je precizirao je da je mislio na one koji "imaju poslovne imperije, klanove i rade za crnogorske agenture", i rekao da ponekad misli da su "Srbi u Srbiji ugrožena kategorija".

Srpski šef diplomatije je ocenio kao moralnu obavezu svakog ko je poreklom iz Crne Gore da ne ćuti na "otimanje srpskih svetinja" i dodao da "Srbi i Crnogorci jesu braća", ali da "treba preispitati da li se braća tako ponašaju".

Podsetimo, Dačić je poruku o srpskom državljanstvu za Crnogorce koji žive u Srbiji uputio povodom Zakona o verskim slobodama koji je u Crnoj Gori usvojen 27. decembra, a koji je Srpska pravoslavna crkva (SPC) okarakterisala kao "pokušaj otimačine crkvene imovine u Crnoj Gori".

Šef srpske diplomatije je u sredu rekao da "stručnjaci treba da sagledaju probleme i neobičnosti" novog crnogorskog zakona o veroisovesti i da o tome obaveste međunarodne institucije, i dodao da "niko nije ujedinio Srbe u Crnoj Gori kao ova situacija".

Zakon, koji je juče (7. januar) stupio na snagu za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) je sporan pre svega zbog odredbe po kojoj će "svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i biće upisani kao kulturno blago".

XS
SM
MD
LG