Dostupni linkovi

Dačić: Pitanje da li onaj ko podržava Podgoricu i dalje treba da ima državljanstvo Srbije


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je "crnogorski režim da razgovara sa svojim građanima o Zakonu o verskim slobodama".

Dačić je, gostujući u Dnevniku Radio televizije Srbije (RTS), rekao da kriza "nije nastala u Srbiji već u Crnoj Gori", da je dijalog jedino rešenje i da „Srbija stalno poziva na razgovore, ali da crnogorske vlasti taj dijalog odbijaju“.

Prema Dačićevim rečima "režim u Crnoj Gori skuplja poene na nastavku antisrpke politke" i nastavlja da optužuje Srbiju za mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore iako "godinama niko ništa nije rekao protiv crnogorske samostalnosti".

Šef diplomatije je rekao da Srbiju "ne interesuje državni i pravni status Crne Gore, već prava Srba".

Dačić je istovremeno rekao i da poziva Crnogorce koji žive u Srbiji da se izjasne o ovom pitanju jer, kako je naveo, "onaj ko je sve što ima stekao u Srbiji ima obavezu da ne ćuti bar po ovom pitanju, a da je pitanje da li oni koji podržavaju crnogorski režim i dalje treba da imaju srpsko državljanstvo".

SZS: Izjava Dačica podseća na najmračnija vremena

Opozicioni politički Savez za Srbiju (SZS) ocenio je da izjava ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, podseća na "najmračnija vremena za koja smo verovali da se nikada neće vratiti".

Kako se navodi u saopštenju za javnost, Predsedništvo SZS pozvalo je sve aktere na mir i suzdržanost, a vlast u Podgorici da, kako se navodi u saopštenju „anticivilizacijski zakon o takvozvanim verskim slobodama“, neodložno stavi van snage i sva sporna pitanja reši u dijalogu sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

"Vučićev režim koji je mesecima ćutao i prećutno podržavao usvajanje ovog zakona, pozivamo da shvati da su neraskidive istorijske veze srpskog i crnogorskog naroda važnije i jače od njegove želje i pohlepe za vlašću", navele su partije-članice SzS.

istovremeno je Zoran Lutovac predsednik Demokratske stranke (DS), članice SzS, ocenio na Tviteru da "ministar spoljnih poslova Ivica Dačić vraća rečnik 90-tih godina prošlog veka u javni diskurs" i da, kako je naveo, "dodatno zagađuje političku atmosferu u Srbiji ispitujući lojalnost i čistotu krvnih zrnaca građana Srbije".

"Dačićeve prozivke izvučene su iz najmračnijih kutaka podruma mračne prošlosti", naveo je Lutovac na svom profilu na Tviteru.

Predsednik DS je dodao da bi Dačić trebalo da se izjasni o pitanjima koja postavljaju građani o aferama za koja su, kako je kazao, "odgovorni on i njegovi partneri: o Krušiku, Savamali, Jovanjici, pokušaju ubistva novinara Jovanovića", umesto da "proziva i provocira" gradjane Srbije i da od od njih traži da se javno izjašnjavaju.

"Ovo što radi Dačić isto je ono što radi Vučić - uporno pokušavaju da dele građane na 'nas i njih'. Na taj način stvaraju privid da pomažu 'svom narodu', a u stvari rade protiv interesa i građana Srbije i Crne Gore", naveo je Lutovac.

Jovanović (LDP): Dačićeva izjava vrhunac histerije

Predsednik opozicione Liberalno demkratske partije (LDP) ocenio je da izjava Ivice Dačića o ideji da se oduzima državljanstvo građanima Srbije koji imaju drugačije mišljenje po određenom pitanju, predstavlja „vrhunac histerije koja vlada već desetak dana u Srbiji“.

Ovo je, rekao je Jovanović "primer ne samo otvorene diskriminacije, nego čistog fazišma".

Prema njegovim rečima, očigledno je opet "oživela koalicija pojedinaca na vlasti i kriminalaca, navijača-huligana, lažnih patriota, popova spremnih da opet blagosiljaju neke nove "škorpione", ali i koalicija sa dobrim delom opozicije, koja ne samo da podržava ovako nešto, nego i žali što to ne može da sprovede".

Jovanović je dodao da je obraćanje Aleksandra Vučića moralo biti tačka na izjave o ovoj temi, i nema potrebe više iko da produbljuje probleme sa Crnom Gorom.

Uz ocenu da je suvereno pravo jedne zemlje da donosi zakone koje tamošnja skupštinska većina misli da treba da donese, i da tako svako normalan treba da posmatra stvari u Crnoj Gori, a umesto toga, imamo izlive agresije koje pomaže vlast u Srbiji, što se na kraju završava ovakvom izjavom Ivice Dačića.

Šabić: Dačićeva dilema neumesna i više nego suvišna

Bivši Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja, beogradski advokat Rodoljub Šabić je reagujući na izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića rekao da je Ustav izričit i naveo odredbu čl.38. u kojoj stoji: "Državljanin Republike Srbije ne može biti proteran, ni lišen državljanstva ili prava da ga promeni."

„Dakle, kakvo god mišljenje da ima bilo koji državljanin Srbije o bilo kom od otvorenih političkih pitanja to ne može i ne sme dovoditi u pitanje njegov državljanski status", izjavio je Šabić za Agenciju Beta.

Rodoljub Šabić je rekao da je "dilema" potpredsednika Vlade neumesna i više nego suvišna, i "može se svrstati u krug poteza koji dodatno kontaminiraju inače zatrovanu atmosferu i opterećuju i uznemiravaju i mogu i da plaše mnoge građane državica nastalih na razvalinama nekadašnje velike zajedničke države.

"Takvi potezi uvek me podsete na proročke reči poslednjeg premijera SFRJ, Ante Markovića da ćemo "zablude plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope", izjavio je Šabić.

Ružić (SPS): Dačića napadaju zbog državničkog stava o CG

Zbog reakcija na Dačićevu izjavu oglasio se potpredsednik njegove Socijalističe partije Srbije (SPS) Branko Ružić, koji je u saopštenju naveo da je stav SPS-a da je "obaveza Srbije kao države da zaštiti interese njenih sunarodnika u čitavom regionu". Ružić, koji je i ministar za državnu upravu i lokalnu saomupravu u Vladi Srbije, naveo je i da "napadi na Ivicu Dačića", dolaze od "njemu nedoraslih", zbog, kako je napisao, "državničkog stava koji iznosi o svakom kompleksnom pitanju, pa i o aktuelnoj političkoj sramnoj situaciji u Crnoj Gori".

Drugi visoki zvaničnik SPS-a, Aleksandar Antić koji je i ministar rudarstva i energetike, izjavio je da "napadi na ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića predstavljaju očajnički pokušaj pojedinih predstavnika opozicije da steknu "po koji politički glas" na tome što se Dačić zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem "najoštrije suprotstavlja samovolji u Crnoj Gori".

XS
SM
MD
LG