Dostupni linkovi

Kim Jong Un poziva na vojne i diplomatske kontramjere


Kim Jong Un (u sredini), fotoarhiv
Kim Jong Un (u sredini), fotoarhiv

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pozvao je na "diplomatske i vojne kontramjere", javili su 31. decembra zvanični sjevernokorejski mediji nekoliko sati prije isteka ultimatuma koji je Pjongjang uputio Washingtonu.

Te izjave na plenarnoj sjednici (30. decembra) vladajuće Radničke partije upućene su nekoliko sati prije Kimovog novogodišnjeg obraćanja tokom koga bi mogao precizirati "novi put" kojim namjerava krenuti kada istekne ultimatum.

Prema ultimatumu, ukoliko nema napretka u pregovorima o denuklearizaciji, Pjongjang planira "božićni poklon" Washingtonu, a stručnjaci su tu prijetnju protumačili kao upozorenje o probi rakete dugog dometa.

U govoru od više sati, prema sjevernokorejskoj agenciji KCNA, sjevernokorejski vođa je pozvao na poduzimanje mjera za ponovnu izgradnju privrede i "donošenje vojnih i diplomatskih kontramjera da bi se čvrsto sačuvao suverenitet i sigurnost zemlje".

Agencija KCNA je navela da će na sastanku Radničke partije, koji je počeo 28. decembra u Pjongjangu, nastaviti razmatrati "vrlo važan dokument".

Poslije spektakularnog približavanja 2018. godine, pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu su u zastoju od neusp,elog samita u Hanoju u februaru između Kim Jong Una i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Dvije zemlje nisu se uspjele dogovoriti o gašenju sjevernokorejskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje međunarodnih ekonomskih sankcija. Pjongjang je Washingtonu uputio ultimatum i dao mu do kraja 2019. godine da promijeni pristup.

U posljednje vrijeme šire se glasine da bi Pjongjang mogao odustati od moratorija na probe interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) što bi značilo da mu je kontinentalni dio SAD-a u dometu, mada se izgleda odustalo od prijetnje Pjongjanga o "božićnom poklonu" Washingtonu, navodi AFP.

XS
SM
MD
LG