Dostupni linkovi

Pripreme za novogodišnje obraćanje Kim Džong Una


Centar Sohae gde je u decembru izvedena jedna od severnokorejskih proba, snimak iz septembra 2016.
Centar Sohae gde je u decembru izvedena jedna od severnokorejskih proba, snimak iz septembra 2016.

Visoki zvaničnici severnokorejske vladajuće partije sastali su se da razmotre važna pitanja "državne i nacionalne odbrane". Sastanak pažljivo prate analitičari radi naznaka promene u politici uoči novogodišnjeg govora lidera Severne Koreje Kim Džong Una u kojem obično najavljuje prioritete.

Severnokorejski lider Kim Džong Un sazvao je sastanak visokih zvaničnika vladajuće Radničke partije Koreje da razmotre važna vojna pitanja, dok se Vašington i saveznici pitaju šta bi Kim mogao objaviti u tradicionalnom novogodišnjem govoru, pošto istekne rok koji je Pjongjang postavio Vašingtonu za promenu stava u nuklearnim pregovorima, pišu svetski mediji.

Severnokorejska važna pitanja

Plenarna sesija visokih partijskih zvaničnika Severne Koreje, koja je počela u subotu, usledila je posle raširenih spekulacije da se Pjongjang pripremao za probu interkontinentalnog balističkog projektila, koji je opisao kao "Božićni poklon" za Vašington, ističe agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Prema navodima Korejske centralne novinske agencije (KCNA), Kim predsedava sastankom na kojem se raspravlja o novom "transparentnom, antiimperijalističkom nezavisnom stavu" i na kojem će se takođe "raspraviti važna pitanja... o izgradnji državne i nacionalne odbrane".

Pregovori o denuklearizaciji Korejskog poluostrva su uglavnom zastali posle propasti drugog samita Kima i predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) u Hanoju početkom godine, ukazuje AFP. Pjongjang je izveo niz statičkih testova u raketnom postrojenju Soahe ovog meseca, posle više proba proteklih nedelja, u kojima su, prema Japanu i drugima, lansirani balistički projektili, što je Severnoj Koreji zabranjeno sankcijama UN.

Predsednik SAD je investirao ogroman politički kapital u svoj pokušaj da ubedi Kima da okonča izolaciju Severne Koreje i da odustane od nuklearnog programa, ocenjuje AFP uz konstataciju da je posle tri sastanka Trampa i Kima i više razmenjenih pisama ostvaren slab napredak.

Tramp je rekao da će videti šta će biti severnokorejsko iznenađenje i da će SAD uspešno to rešiti. S druge strane, bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost John Bolton (John) kritikovao je odnos predsednika prema tom pitanju, navodeći da Pjongjang predstavlja neposrednu pretnju.

Promena situacije kod kuće i inostranstvu

Plenarni sastanak Radničke partije Koreje usledio je nedelju dana pošto je održan Centralni vojni sastanak te partije na kojem je razgovarano o jačanju vojnih kapaciteta zemlje, navodi Rojters (Reuters).

Ranije ovog meseca, Severna Koreja je saopštila da će održati plenarno zasedanje vladajuće partije da raspravlja i odluči o ključnim pitanjima usled promene situacije kod kuće i inostranstvu, ali, kako ukazuje Rojters, nije iznela konkretne detalja.

Pjongjang je više puta tražio od Vašingtona da do isteka roka krajem ove godine ponudi novu inicijativu da se izglade razlike oko nuklearnog program zemlje i upozorio Vašington da bi u slučaju da ništa ne uradi mogao uslediti neželjeni "Božićni poklon".

Upozorenja iz Pjongjanga

Otkad je Severna Koreja upozorila na "Božićni poklon" Americi, zvaničnici i analitičari strahuju da bi Pjongjang pre kraja godine mogao naznačiti kraj moratorijuma na probe oružja, ukazuje Njujork tajms (The New York Times).

Analitičari u Južnoj Koreji i SAD pažljivo prate sastanak visokih partijskih zvaničnika Severe Koreje tražeći znakove promene u stavu Pjongjang pre isticanja roka koji je postavljen Vašingtonu, navodi list, dodajući da Centralni komitet Radničke partije, kao jedno od najviših tela za donošenje odluka u Severnoj Koreji, obično odobrava mere koje predloži Kim.

Posle meseci zastoja u pregovorima s Vašingtonom oko oružanog programa u zamenu za ukidanje američkih sankcija, Severna Koreja je proteklih nedelja upozorila da bi uskoro mogla nastaviti testove s ciljem jačanja raketnih i nuklearnih kapaciteta, navodi list. Pošto je Vašington odbacio rok Severne Koreje do 31. decembra kao "veštački", Severna Koreja je upozorila da je na Trampovoj administraciji "kakav će Božićni poklon izabrati da dobije".

Očekuje se da će Kim tokom plenuma Centralnog komiteta i u svom novogodišnjem govoru zapretiti tvrdim pristupom prema SAD, ukazuje Njujork tajms i dodaje da analitičari strahuju da bi takva promena politike mogla nagovestiti nove probe oružja i obnoviti tenzije na Korejskom poluostrvu u predstojećim nedeljama i mesecima, dok je Tramp zapleten u proces za opoziv i kampanju za reizbor.

Proteklih nedelja, dodaje Njujork tajms, severnokorejski zvaničnici su sugerisali da nema svrhe nastaviti pregovore s politički ranjivim Trampom, a takođe su učvrstili svoju poziciju, insistirajući da denuklearizacija nije na stolu dok Vašington ne ukine "neprijateljsku politiku", uključujući zajedničke vojne vežbe sa Južnom Korejom.

Šta bi i kada mogla uraditi Severna Koreja

Pošto je Severna Koreja zapretila "Božićnim poklonom", odbrambeni zvaničnici u SAD su se pripremali za najgore, a sada kada je Božić prošao, američki, južnokorejski i japanski zvaničnici su suočeni sa starim pitanjem: šta će uraditi Severna Koreja i kada, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

S druge strane, ukazuje list, prema nezavisnim posmatračima, američki izviđački letovi blizu Severne Koreje vratili su se na nivoe aktivnosti iz 2017. kada se Vašington pripremao za rat s Pjongjangom, dok su američki odbrambeni zvaničnici rekli da je Vašington poslao raketni razarač u Japansko more.

Mnogi zvaničnici i analitičari čekaju novogodišnji Kimov govor, kada tradicionalno izlaže severnokorejske prioritete za sledeću godinu, očekujući naznake da li će Pjongjang nastaviti provokativne probe, ističe Volstrit džurnal.

Prema nekim južnokorejskim zvaničnicima, dodaje list, velikog testa s oružjem neće biti do 16. februara, kada se kao veliki praznik proslavlja rođendan Kimovog pokojnog oca Kim Džong Ila. Drugi spekulišu da bi proba mogla biti na rođendan Kim Džng Una 8. januara.

Proba interkontinentalnog balističkog projektila Severne Koreje bila bi veliki izazov za Trampa u izbornoj godini, a takođe bi, kako podvlači Volstrit džurnal, nagovestila povratak sukobljavanja SAD i Severne Koreje posle više od godinu i po diplomatskih pokušaja da se smanje tenzije, što ipak nije dovelo do potrebnog proboja u sporu oko nuklearnog i raketnog programa Severne Koreje.

XS
SM
MD
LG